Acționarii Transgaz au aprobat asocierea transporatorului român de gaze cu grupul spaniol Regasificadora del Noroeste pentru a cumpăra pachetul majoritar de acțiuni ale operatorului rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia, DESFA, după ce alianța încheiată cu firma franceză GRTgaz nu a avut succes, compania românească fiind descalificată.
Transgaz a schimbat, astfel, partenerul de asociere după ce, în august anul trecut, s-a aliat cu firma franceză GRTgaz și a depus în comun o scrisoare de intenție pentru cumpărarea unui pachet de 66% din acțiunile DESFA. O lună mai târziu, Transgaz și partenerul francez au fost însă excluși din competiția pentru preluarea participației majoritare la DESFA pe motiv că cele două companii nu îndeplinesc o serie de cerințe legale.
Posibila asociere între Transgaz și compania spaniolă a fost anuțată în luna decembrie.
La finele anului trecut, termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în vederea privatizării transportatorului național de gaze al Greciei, DESFA a fost prelungit până în luna februarie.
CITEȘTE ȘI Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de schimb pentru bitcoin, a preluat echipa Memo.AI, startup fondat de trei româniAnterior, HRDAF, autoritatea elenă din domeniul privatizării, anunțase că așteaptă oferte angajante pentru DESFA până la finele anului 2017 și că în cursă au rămas compania spaniolă Regasificadora del Noroeste și o asociere de patru investitori.
În septembrie 2015, Grecia, cu mari probleme financiare, anunța că va vinde active de 3,5 miliarde de euro, printre care și o participație de 66% la operatorul rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia, DESFA, către grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan. Elenii anticipau atunci că operațiunea va fi finalizată cel mai târziu la începutul anului 2016 și precizau că SOCAR va vinde ulterior 16% din acțiunile Desfa, existând cumpărători interesați. La finele anului trecut, însă, autoritățile de la Atena au anunțat că negocierile dintre DESFA și SOCAR pentru pachetul de 66% din acțiuni au eșuat.
Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deține 58,5% din acțiuni, restul acțiunilor fiind deținute de diferite persoane fizice și juridice.