Dezvoltatorul și operatorul român de proiecte de producție de energie regenerabilă nextE, parte a grupului elvețian Connect44, a semnat un nou contract corporativ de tip Power Purchase Agreement (PPA) cu un client căruia îi va livra pe termen lung energia electrică ce va fi produsă de un viitor parc fotovoltaic.
Compania anunța în noiembrie anul trecut că a finalizat construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 7,4 MW în județul Bistrița Năsăud, la Prundu Bârgăului, unitatea de producție de energie regenerabilă fiind dezvoltată prin aceeași modalitate. La proiectul finalizat menționat, clientul este producătorul de sisteme de răcire și schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu și oțel inoxidabil RAAL SA din Bistrița Năsăud, cu punct de lucru în Prundu Bârgăului, un business cu rulaj anual de peste 389 milioane lei. Parcul a fost construit pe un amplasament adiacent fabricii RAAL.
″nextE, companie de energie regenerabilă care funcționează în regim de Producător Independent de Energie (IPP), anunță continuarea dezvoltării pieței C&I solar (Comercial & Industrial Consumers) din România și a produsului său EaaS (Energy as a Service) prin semnarea unui nou contract Corporate PPA între un consumator și un producător de energie regenerabilă. În baza acestui contract, nextE va livra pe termen lung clientului său energie verde dintr-o centrală fotovoltaică de 42,9 MW/51,48 MWp, acesta fiind cel mai mare proiect de tip C&I solar on-site din România și unul dintre cele mai importante din regiune″, au transmis acum cei de la nextE.
Dezvoltatorul va investi aproximativ 35 milioane euro pentru proiectarea și implementarea centralei fotovoltaice, compusă din 78.000 de panouri fotovoltaice și 130 de invertoare, precum și o stație proprie de 110/20kV.
nextE spune că toate componentele vor fi de ultimă generație, pentru a asigura un randament maxim, centrala fiind dezvoltată pe o suprafață de 50 de hectare, în regim agrovoltaic, care permite continuarea pe amplasamentul centralei a activității de pășunat, reducând astfel impactul asupra comunității și activităților locale.
Acesta este cel mai recent proiect nextE din planul de dezvoltare, ce presupune realizarea a 500 MWp până în 2027 în proiecte fotovoltaice, prin care energia va fi livrată direct marilor consumatori comerciali și industriali din România.
CITEȘTE ȘI Turismul din UE a depășit nivelul de dinaintea pandemiei″Continuăm investițiile în mai multe proiecte aflate în diferite etape de implementare, însumând aproximativ 160 MWp, ținta noastră fiind de a atinge o capacitate de 500 MWp până la sfârșitul anului 2027. (…) Este cât se poate de evident că viitorul impune găsirea unor soluții tehnice și contractuale inovatoare ce răspund atât țintelor de protecție a mediului, cât și celor de competitivitate economică″, a declarat. Octavian Ciucă, Co-Founder & Co-CEO al nextE.
Opțiunea de implementare EaaS (Energy as a Service) presupune producția energiei electrice într-o centrală fotovoltaică construită, finanțată, deținută și utilizată de către nextE în locațiile de consum ale clientului sau în locații externe față de locațiile de consum ale clientului. Acest model de business asigură beneficiul maxim de consum al clienților din surse regenerabile, la cel mai bun cost de producție a energiei electrice. Producția de energie electrică generată este livrată către clientul final asigurând companiilor următoarele beneficii: independență energetică, stabilitate pe termen lung, reducerea costului cu energia electrică și scăderea amprentei de CO2.