Șantierul naval Damen Mangalia (DSMa), aflat în insolvență, a anunțat livrarea primelor două structuri CAN (Conductor Anchor Nodes – noduri de ancorare conductori) în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, care va fi cea mai mare exploatare de gaze naturale din Marea Neagră românească.
Producția de energie în centrale solare fotovoltaice a fost de 2,57 miliarde kWh, în primele opt luni ale acestui an, în creștere cu 60,5% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
Furnizorii de energie electrică deținuți în România de grupul grec Public Power Corporation (PPC), preluați anul trecut de la italienii de la Enel, resping ideea exprimată recent în spațiul public, potrivit căreia actualul sistem de plafonare a prețurilor la consumatorii finali și compensare de la bugetul de stat a costurilor schemei i-ar avantaja pe furnizori, care și-ar dori, astfel, menținerea sistemului și după 1 aprilie 2025.
România înregistrează cel mai mare salt către locuințe și sedii de firmă independente energetic și chiar inteligente, 2024 fiind cel mai bun an pe piața instalațiilor pentru independență energetică - sisteme fotovoltaice, pompe de căldură, baterii de stocare și alte tehnologii.
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât și european pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii chinezi, sunt unele optimiste, fiind deja efectuate contractări pentru anul viitor, a declarat presei, la târgul Aluminium 2024 de la Dusseldorf, un reprezentant al producătorului de aluminiu românesc Alro Slatina.
Producătorul de aluminiu Alro, din Slatina, a redus amprenta de carbon sub media europeană, iar perspectivele sunt unele optimiste pentru acesta, mai ales în contextul noilor reglementări europene ce vizează importurile de bunuri realizate cu consum intens de carbon, potrivit reprezentanților companiei, prezenți la târgul Aluminium 2024 de la Dusseldorf.
Prețurile petrolului au scăzut vineri, dar au consemnat a doua creștere săptămânală consecutivă, deoarece investitorii au cântărit preocupările legate de întreruperea ofertei în Orientul Mijlociu și impactul uraganului Milton asupra cererii de combustibil din Florida, transmite Reuters.
Presa din Ungaria scrie despre posibila preluare de către compania energetică de stat ungurească MVM a subsidiarei românești de furnizare de energie și gaze a grupului german E.ON în general citând articolele pe această temă apărute în presa din România.
Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat cu E.ON Energie România un contract de vânzare/cumpărare gaze naturale în sumă de 3,845 milioane lei (fără TVA), conform unui raport remis, vineri, Bursei de valori București.
Companiile cotate la Bursa de Valori București (BVB) la care statul român, prin Ministerul Energiei, are participații sunt Hidroelectrica (80% din acțiuni), Romgaz (70%), Nuclearelectrica (peste 82%), Electrica SA (49,8%), Rompetrol Rafinare (44,7%), OMV Petrom (peste 20%), Conpet (aproape 59%) și Oil Terminal (87,7%).