Creșterea cererii globale de petrol în 2025 va fi sub previziunile anterioare, în urma activității economice slabe din China și America de Nord, se arată într-un raport al Agenției Internaționale a Energiei (EIA), transmite Reuters.
Un Regulament UE de anul acesta prevede că producătorii de țiței și gaze din UE trebuie să pună la dispoziție, până în 2030, instalații de captare și stocare CO2 cu capacitate însumată de minimum 50 de milioane de tone, prin contribuții individuale calculate în funcție de cota de piață în extracția de hidrocarburi a Uniunii a fiecăruia din perioada 2020-2023.
Consumul de energie a fost zi de zi mai mare decât producția de electricitate și orice suspendare de activitate la centralele din jurul României aducea sensibilități în sistem, spune CEO-ul Hidroelectrica.
A cumpărat anterior companii din România, operatoare sau dezvoltatoare de centrale solare, după cum a relatat Profit.ro la vremea respectivă.
DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, pregătește construirea unui nou parc fotovoltaic în România, fiind acum în ultima fază a pregătirii.
Guvernul a desemnat, prin ordonanță de urgență, instituția publică ce va negocia cu Comisia Europeană așa-numitul Plan Național Social pentru Climă (PNSC) al României, ce trebuie să cuprindă măsurile gândite de autoritățile de la București pentru sprijinirea persoanelor și firmelor vulnerabile la viitoarele scumpiri ale carburanților auto, precum și ale gazelor naturale și altor combustibili fosili utilizați la încălzirea locuințelor, determinate de introducerea, cel mai probabil din 2027, a taxării emisiilor de carbon din sectoarele clădirilor și transporturilor, prin deja celebrelor certificate CO2 tranzacționabile.
În contextul tranziției către o economie verde și sustenabilă, România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă (JTF) pentru a sprijini regiunile dependente de cărbune în eforturile lor de a elimina treptat acest combustibil fosil și de a adopta surse de energie regenerabilă. Acest fond face parte din politica de coeziune a UE și are scopul de a atenua impactul social și economic al tranziției către neutralitatea climatică, prevăzută pentru 2050.
Grupul anglo-australian Rio Tinto a anunțat că va plăti 6,7 miliarde de dolari, în numerar, pentru achiziționarea Arcadium Lithium, cu sediul în SUA, o tranzacție în urma căreia Rio Tinto va deveni unul dintre cei mai mari producători globali de litiu, alături de Albemarle și SQM, transmite Reuters.
Regulile de înscriere a persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice se vor schimba de la anul, întrucât nu se dorește transformarea într-o „olimpiadă națională de competențe digitale”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a arătat că o treime dintre cei care s-au înscris au trimis dosarul în mai puțin de un minut, iar cei care vor fi prinși că au fraudat vor fi descalificați.
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a reacționat la declarațiile ministrului Sebastian Burduja, care a anunțat ieri ″în avanpremieră″ o nouă licitație eșuată în cadrul demersurilor de contractare a întocmirii unui nou studiu de fezabilitate pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, organizată de SAPE.