Donald Trump recrutează muncitori din România și alte țări, cu ajutorul unui new-yorkez de origine română

Donald Trump recrutează muncitori din România și alte țări, cu ajutorul unui new-yorkez de origine română
scris 26 feb 2016

Donald Trump se laudă în campania electorală că va reda americanilor locurile de muncă ocupate de imigranți, cu toate că majoritatea angajaților săi de la Mar-a-Lago Club din Palm Beach, unul dintre cele mai reputate cluburi private din lume, provin din România și alte țări răsăritene, ei fiind recrutați cu ajutorul lui Peter Petrina, un new-yorkez de origine română, relatează New York Times.

Una dintre cele mai importante promisiuni făcute de Donald Trump în cursa de obținere a nominalizării republicane pentru candidatura la președinția SUA este să redea americanilor slujbele ocupate de ilegal de imigranți, sau pe cele transferate de corporații în străinătate, iar votanții îngrijorați de imigrație sunt cei mai puternici susținători ai miliardarului, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a găsi muncitori străini pentru bazele sale turistice, cluburile de golf și viile sale, Trump se folosește de specialistul în recrutare Peter Petrina, din New York, care are un birou și în România, prin intermediul căruia a plasat forță de muncă și în multe țări europene.

Petrina a refuzat să comenteze.

Angajatorii care vor să aducă forță de muncă străină în SUA trebuie să le plătească transportul și orice fel de comisioane de recrutare. Vizele celor angajați sunt valabile o perioadă de 10 luni cu toate că, în anumite situații, pot fi prelungite până la trei ani.

Petrina face angajări și pentru alți angajatori americani, dar legăturile sale sunt în special cu Trump, pentru care vrea să recruteze în România tineri care studiază în domeniul ospitalității.

Din 2010, aproape 300 de americani au făcut solicitări de angajare la Mar-a-Lago Club, pentru posturi de chelneri, bucătari și menajeze. Dar, potrivit datelor federale, numnai 17 au fost angajați.

Cu foarte puține excepții, posturile de la Mar-a-Lago au fost ocupate de sute de muncitori străini temporari din România și alte țări.

În timp ce promite alegătorilor să redea americanilor locurile de muncă ocupate de imigranți, Trump a obținut pe de altă parte peste 500 de vize pentru muncitori străini la Mar-a-Lago, din 2010, potrivit Departamentului Muncii.

Pe de altă parte, sute de aplicanți americani nu au reușit să se angajeze la club.

Numărul instituțiilor de credit s-a împuținat în 2015. Capitalul social la nivelul sistemului bancar a scăzut cu 7,8% CITEȘTE ȘI Numărul instituțiilor de credit s-a împuținat în 2015. Capitalul social la nivelul sistemului bancar a scăzut cu 7,8%

Vizele pentru muncitorii străini sunt obținute prin intermediul câtorva programe controversate, prin care angajatorii pot apela la forță de muncă străină, în situațiile în care nu găsesc muncitori autohtoni.

Clubul Mar-a-Lago a atestat că în marea majoritate a cazurilor nu a putut să ocupe posturile vacante cu muncitori americani și că este aproape imposibil să găsești munctori în Palm Beach în timpul sezonului.

Întrebat de ce clubul său trebuie să caute atât de mulți muncitori străini când și americanii au solicitat același posturi, Trump a spus, într-un interviu telefonic acordat în această lună, că singurul motiv pentru care americanii nu au fost chemați a fost că nu erau calificați.

”Sunt foarte puțini oameni calificați disponibili în timpul sezonului”, a precizat miliardarul.

Trump, care susține imigrația legală, a făcut o paralelă cu viticultorii din California, care au nevoie de forță de muncă suplimentară în timpul recoltării.

”Vreau să protejez granițele. Vreau să protejez și afacerile noastre. Trebuie să vină legal și trebuie să și plece înapoi. În unele domenii, de succes, unde nu putem găsi ajutor, mulți fac asta. Este un lucru bun. În caz contrar, afacerile au de suferit”, a explicat Trump.

Din stațiunile din Florida și până la fermele din vestul SUA și companiile de tehnologie din Silicon Valley, numărul angajaților străini temporari este în creștere, chiar dacă sindicaliștii acuză angajatorii să se folosesc de programe pentru a înlocui angajații americani cu forță de muncă străină, mai ieftină.

Departamentul Muncii investighează dacă unele companii de outsourcing angajate de Disney au folosit un astfel de program pentru a înlocui angajați americani care erau calificațți și munceau deja.

În ținutul Palm Beach, Tom Veenstra, director la serviciul de plasare CareerSource, îl contrazice pe Trump, care a spus că nu a găsit americani pentru locurile de muncă din cluburile și localurile sale.

”Avem sute de aplicanți calificați pentru astfel de locuri de muncă”, a spus Veenstra.

După ce Reuters a relatat în iulie 2015 despre faptul că Trump folosește muncitori străini, directorii clubului Mar-a-Lago s-au întâlnit cu reprezentanți ai agenției lui Veenstra, promițând să solicite muncitori americani pentru 50 de posturi.

Ulterior, Mar-a-Lago a făcut o solicitare pentru un singur post, CareerSource a trimis patru aplicanți, iar unul dintre ei a și fost angajat. Ulterior, Mar-a-Lago nu a mai făcut alte cereri.

Și alte cluburi din Palm Beach, de pe coasta de est a Floridei, între care Breakers, o cunoscută stațiune de lângă Mar-a-Lago, folosesc forță de muncă străină.

Angajații străini trebuie să primească salarii aprobate de Departamentul Muncii, să lucreze doar pentru compania care le-a sponsorizat viza și nu pot să se mute la alte companii care oferă salarii mai bune, în lipsa unei noi propuneri de viză.

Un  raport guvernamental din 2015 a arătat că situația precară a muncitorilor străini îi descurajează să se plângă de tratamentul incorect al angajatorilor.

”Sunt aproape ca niște servitori. Afectează salariile tuturor. Poți face o grămadă de bani fără să fii obligat să mărești salariile”, a declarat Danny Fontenot, director la al programului de ospitalitate al Palm Beach State College.

Potrivit Departamentului Muncii, în ultimii cel puțin 15 ani, proprietățile lui Trump au solicitat vize pentru muncitori străini, inclusiv pentru clubul Mar-Lago, unde numai taxa de înscriere este de 100.000 de dolari.

Trump a mai angajat străini și la Trump International Golf Club în West Palm Beach, la clubul de golf Trump National Golf  din Jupiter, Florida., precum și la via din Virginia și la cluburile de golf din New Jersey.

Nu este clar câte vize pot fi acordate pentru proprietățile lui Trump.  Departamentul Muncii certifică necesarul de vize, în timp ce Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat trebuie să le acorde.

Trump și alți proprietari de stațiuni turistice folosesc vize H-2B, pentru muncitori temporari, necalificați, din afara sectorului agricol. Există o limită națională de 66.000 de astfel de vize pe an.

Înainte de a face cerere pentru aceste vize, un angajator trebuie să ofere locurile de muncă pe piața internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
municitori romani
new york times
peter petrina