Comisia Europeană investește peste un miliard de euro în 54 proiecte industriale ambițioase în domeniul apărării

Comisia Europeană investește peste un miliard de euro în 54 proiecte industriale ambițioase în domeniul apărării
scris 16 mai 2024

Comisia Europeană a anunțat rezultatele cererilor de propuneri din 2023 din cadrul Fondului european de apărare (FEA), în valoare de 1,031 de miliarde de euro sub formă de finanțare din partea UE, pentru a sprijini 54 de proiecte europene comune restante de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capabilități de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară. Acestea vor contribui la prioritățile UE în materie de capabilități, cum ar fi o mai bună conștientizare a situației pentru a asigura accesul la spațiu, precum și la tehnologiile pentru un viitor tanc principal de luptă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO IKEA a adus în România un nou format de magazin CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO IKEA a adus în România un nou format de magazin
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, proiectele vor sprijini transportul aerian strategic de mărfuri de dimensiuni mari, care este o capabilitate de bază pentru sprijinirea rapidă a misiunilor din întreaga lume. În domeniul capabilităților terestre, pe baza rezultatelor dezvoltate în cadrul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, proiectul SRB2 se va îmbunătăți în ceea ce privește un nou sistem de suspensie pentru vehiculele blindate grele. EDC2 va avea ca rezultat un prototip al corvetei europene de patrulare, pe baza unui proiect inițial elaborat în cadrul cererilor FED din 2021. Proiectul de cercetare TALOS-TWO, cu 19 de participanți din 8 de țări, va promova excelența europeană în domeniul armelor energetice dirijate cu laser.

În cadrul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS) din programul FEA, IMM-urile, întreprinderile nou-înființate și întreprinderile nou intrate în sectorul apărării au profitat de o serie de oportunități oferite în runda de finanțare a FEA din 2023. Pentru prima dată, patru proiecte vor sprijini transferul inovării civile către apărare. În plus, proiectul major va combina dezvoltarea tehnologică cu un sprijin tehnic și financiar pe termen scurt pentru până la 60 de întreprinderi nou-înființate și IMM-uri în faza de punere în aplicare, oferindu-le un acces mai simplu și mai ușor la program.

"Astăzi anunțăm finanțarea, prin intermediul Fondului european de apărare, a 54 de proiecte de colaborare în domeniul apărării, cu peste un miliard de euro. Prin FEA, încurajăm industriile din toate statele membre să își stimuleze cooperarea și inovarea în domenii critice și să dezvolte capabilitățile de apărare necesare", a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Comisia va începe acum pregătirea acordului de grant cu consorțiile care stau la baza propunerilor selectate. În urma încheierii cu succes a acestui proces și a adoptării deciziei de atribuire a Comisiei, acordurile de grant vor fi semnate înainte de sfârșitul anului, iar proiectele vor demara cooperarea. În următorii ani, aceste proiecte de cooperare vor avea un rol esențial în modelarea viitorului peisaj al tehnologiei europene de apărare, în încurajarea colaborării transfrontaliere și în stimularea capacității de inovare a bazei industriale și tehnologice de apărare europene.

Fondul european de apărare (FEA) este instrumentul-cheie al UE pentru sprijinirea cooperării în domeniul cercetării și dezvoltării în sectorul apărării din Europa. FEA dispune de un buget de 7,953 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, o treime fiind alocată cercetării colaborative în domeniul apărării pentru a aborda amenințările emergente și viitoare la adresa securității și două treimi pentru cofinanțarea proiectelor colaborative de dezvoltare a capabilităților. Între 4% și 8% din bugetul FEA este dedicat dezvoltării sau cercetării în domeniul tehnologiilor disruptive care au potențialul de a crea inovații revoluționare în sectorul apărării. Odată cu adoptarea, în martie 2024, a programului anual de lucru pentru 2024, Comisia s-a angajat să investească peste patru miliarde de euro din bugetul FEA în cercetarea și dezvoltarea colaborativă în domeniul apărării. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
aparare