Dezvoltatorii imobiliari vor finaliza în acest an peste 10.000 de locuințe în București, nivel comparabil cu cel de anul trecut, iar cererea este în creștere, cumpărătorii fiind încurajați de stabilizarea prețurilor să cumpere, a declarat Gabriel Voicu, director al diviziei new homes Coldwell Banker, la o conferință organizată de Wall-street.ro
Potrivit Coldwell Banker, în primele șase luni ale anului au fost finalizate 4.777 de locuințe noi în București, iar previziunile arată că până la finalul anului vor fi livrate peste 10.000 de unități, comparabil cu nivelul din 2014. Anul trecut au fost finalizate 10.110 de locuințe, față de 8.337 în 2013.
”Dacă oferta nu este absorbită de cerere vom avea o bulă. Cererea este însă foarte mare, iar stabilizarea prețurilor este un factor favorizant, care a dus încredere consumatorului final. Consumatorul s-a întors în piață, a fost și susținut de produse financiare, în afară de "Prima Casă", a arătat Voicu.
Potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară, 90-95% din cerere vine din partea consumatorilor finali, restul de la investitori.
”Acest lucru arată că piața este sănătoasă, că cererea este sănătoasă. În 2008, 80% din vânzări erau spre investitori speculativi și doar 20% spre consumatorii finali. În plus, investitorii de acum sunt precauți, nu speculativi”, a explicat Voicu.
Cele mai multe livrări de locuințe în acest an în București au fost în zona de sud - 27,34% din total, aceasta fiind urmată de est - 24%, nord - 21,45%, vest - 15,92% și centru și semicentru - 11,03%.
În ceea ce privește structura cerereii, peste 50% dintre vânzări au fost de tip mass-market, adică de apartamente în zone periferice sau în interiorul marilor cartiere, cu suprafețe mai mici sau comparabile cu cele ale apartamentelor vechi și cu prețuri de până la 50.000 de euro.
Mai mult de o treime din cumpărători fac parte din categoria middle (34,01%) care cumpără în general apartamente de două camere cu prețuri de până la 70.000 de euro, în interiorul cartierelor și în zone semicentrale, cu suprafețe mai mari sau comparabile cu cele vechi.
Restul cererii este reprezentat de clienții din categoria high, care caută locuințe mai scumpe de 70.000 de euro, în centru și în nord.
”2015 este cel mai bun an pentru piața rezidențială din România de după criză ca număr de locuințe finalizate și tranzacții. Prețurile vor rămane constante, urmând trendul din ultimele 18 luni. Pot apărea anumite scăderi pe anumite zone, dar pe fondul livrărilor mai mari de locuințe în zona de sud unde prețurile sunt mai reduse”, a arătat Voicu.
El atrage atenția însă că deși nu există o creștere exagerată a ofertei, noile livrări fiind absorbite de cerere, piața trebuie tratată cu precauție.
”Sunt mulți investitori care vor să dezvolte proiecte noi de locuințe. Vor apărea și produse neadaptate pieței pe fondul cererii de pe piață, se poate crea o euforie”, a mai spus Voicu.