Cei mai bogați oameni din lume și-au mărit averile cu 1.000 de miliarde de dolari în 2017

Cei mai bogați oameni din lume și-au mărit averile cu 1.000 de miliarde de dolari în 2017
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2017

Cei mai bogați oameni din lume și-au mărit averile cu 1.000 de miliarde de dolari în 2017, creșterea fiind de patru ori mai mare comparativ cu cea din 2016, datorită recordurilor înregistrate în acest an de bursele de valori, relatează Bloomberg.

Indicele Bloomberg al miliardarilor, care include cei mai bogați 500 de oameni din lume, a crescut în 2017 cu 23%, în timp ce indicii bursieri MSCI World Index și Standard & Poor’s 500 au avansat cu aproape 20%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare creștere a fost înregistrată de averea fondatorului Amazon.com, Jef Bezos, de 34,2 miliarde de dolari, care a făcut ca miliardarul să devină în octombrie cel mai bogat om din lume, devansându-l pe co-fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Bill Gates, în vârstă de 62 de ani, a deținut poziția de cel mai bogat om din lume din mai 2013, dar s-a angajat să doneze mare parte din averea sa acțiunilor caritabile. În luna august, Gates a donat fundației Bill & Melinda Gates Foundation 4,6 miliarde de dolari.

FOTO Schimbare pe finalul anului: AFI Europe, care deține cel mai mare mall din România, are un nou proprietar. Părinții acestuia, plecați din Georgia în anii 1970 CITEȘTE ȘI FOTO Schimbare pe finalul anului: AFI Europe, care deține cel mai mare mall din România, are un nou proprietar. Părinții acestuia, plecați din Georgia în anii 1970

Bezos, a cărui avere netă a depășit 100 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii noiembrie, are în prezent o avere de 99,6 miliarde de dolari, față de averea de 91,3 miliarde de dolari deținută de Gates.

George Soros a donat la rândul său o parte substanțială din averea sa. El a dezvăluit în octombrie că familia sa a donat în ultimii câțiva ai 18 miliarde de dolari către organizația sa caritabilă Open Society Foundations. În acest fel, Soros a coborât pe locul 195 în topul  miliardarilor calculat de Bloomberg, cu o avere netă de 8 miliarde de dolari.

La sfârșitul tranzacțiilor de marți, cei 500 de miliardari din acest top aveau averi nete cumulate de 5.300 de miliarde de dolari, față de 4.400 miliarde de dolari în 27 decembrie 2016.

Cea mai mare creștere a avut loc în cazul averilor miliardarilor din China. Astfel, cei 38 de miliardari chinezi incluși în acest indice au realizat o creștere a averilor nete de 65%, respectiv de  177 de miliarde de dolari, cea mai mare în rândul celor 49 de state reprezentate.

Averea fondatorului China Evergrande Group, Hui Ka Yan, a crescut cu 25,9 miliarde de dolari, respectiv cu 350% față de 2016, aceasta fiind al doilea mare avans după cel consemnat de averea lui Jeff Bezos.

Co-fondatorul serviciului de mesagerie Tencent Holdings, Ma Huateng, a devenit al doilea cel mai bogat om din Asia, în urma creșterii de aproape două ori a averii sale, la 41 de miliarde de dolari.

Numărul miliardarilor asiatici a devenit pentru prima oară mai mare decât cel al miliardarilor americani, potrivit datelor UBS Group și PricewaterhouseCoopers.

Statele Unite are cea mai mare prezență în indice, cu 159 de miliardari, care au obținut o creștere de 315 miliarde de dolari, respectiv de 18%, la o avere netă cumulată de 2.000 de miliarde de dolari. 

Cei mai bogați 27 de oameni din Rusia au lăsat în urmă problemele provocate de anexarea Crimeei în 2014, depășind averea netă cumulată deținută înainte de introducerea sancțiunilor occidentale.

Cel mai performant sector economic a fost în acest an cel tehnologic, în care cei 57 de miliardari incluși în indice și-au mărit averile cu un total de 262 de miliarde de dolari, respectiv cu 35%.

Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a obținut a patra mare creștere a averii, de 45%, respectiv cu 22,6 miliarde de dolari.

În total, 440 de miliardari din indicele Bloomberg și-au mărit averile în 2017, cu u valoare combinată de 1.050 milarde de dolari.

Între miliardarii ale căror averi au scăzut în acest an se află magnatul francez al telecomunicațiilor Patrick Drahi. Averea acestuia a scăzut cu 39%, respectiv cu 4,1 miliarde de dolari, la 6,3 miliarde de dolari.

Averea prințului Alwaleed Bin Talal, cel mai bogat om din Arabia Saudită, s-a redus cu 1,9 miliarde de dolari, la 17,8 miliarde de dolari, după ce a fost reținut, alături de alți prinți, oficiali guvernamentali și oameni de afaaceri, în cadrul campaniei anti-corupție lansată de prințul moștenitor Mohammed bin Salman

În total, cei 58 de miliardari ale căror averi au scăzut în 2017 au pierdut 46 de miliarde de dolari.

Un număr de 60 de miliardari au ieșit din indicele Bloomberg, între aceștia aflându-se magnatul industriei de retail din Africa de Sud Christo Wiese, a cărui avere a scăzut la 1,8 miliarde de dolari, de la un maxim de 7,7 miliarde de dolari în august 2016, în urma unui scandal legat de contabilitatea grupului său Steinhoff International Holdings.

viewscnt
Afla mai multe despre
averi
bogati