Comisia Europeană, care intenționează să își reducă spațiul de birouri cu 25% până în 2030, a vândut 23 de clădiri guvernului belgian pentru locuințe, întreprinderi și magazine, în cadrul transformării cartierului european din Bruxelles, transmite France Presse.
Având în vedere intensificarea tendinței de desfășurare a activității în regim de telemuncă în urma pandemiei COVID-19, Comisia Europeană urmărește să „își alinieze nevoile de birouri la noul mod hibrid de lucru” și să economisească bani în acest proces, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacția a fost evaluată la 900 de milioane de euro.
Cele două părți au anunțat împreună, luni, „finalizarea unui acord” conform căruia Societe federale de participations et d’investissements (SFPIM, brațul financiar al guvernului federal) devine proprietar al acestor clădiri înainte de a le ceda apoi dezvoltatorilor.
”SFPIM le va încorpora în portofoliul său. Acestea vor fi renovate pentru a le face mai sustenabile și vor fi repuse pe piață pentru utilizare mixtă (întreprinderi, locuințe, servicii)”, se arată într-un comunicat de presă comun.
CITEȘTE ȘI Undă verde - SD Worx cumpără liderul pieței românești de soluții software dedicate departamentelor de resurse umaneDe asemenea, executivul european, care are sediul în capitala belgiană de 60 de ani și care are aici mii de angajați, dorește ”să transforme cartierul european într-o zonă modernă, atractivă și mai verde, în care clădirile de birouri vor coexista armonios cu locuințe, magazine și spații de agrement”, adaugă comunicatul.
Douăzeci și una dintre cele 23 de clădiri vândute – reprezentând o suprafață totală de 300 000 m2 – sunt situate în apropierea sensului giratoriu Schuman și a Berlaymont, clădirea în care își are sediul Comisia.
CITEȘTE ȘI FOTO A fost finalizat cel mai mare parc din București după RevoluțieAcestea vor fi transformate de fondul belgian Cityforward, creat de SFPIM și de asigurătorul Ethias, pentru a primi primii ocupanți în 2028, cu scopul, „pe termen lung”, de a „dubla numărul de familii în inima cartierului european”. Vor exista ”70% birouri sustenabile și 30% magazine, echipamente publice și, mai ales, locuințe”, potrivit brațului financiar al guvernului belgian.
Alte două clădiri, situate în comuna bruxelleză Auderghem, la câțiva kilometri distanță, vor fi administrate de o altă pereche de companii, printre care Vicinity Affordable Housing Fund, care se prezintă ca fiind primul fond de investiții imobiliare dedicat locuințelor accesibile și durabile din Belgia.
Vastul proiect de transformare a cartierului, prezentat anul trecut de regiunea Bruxelles, include, de asemenea, planuri de plantare a mai multor spații publice și de limitare a traficului auto de tranzit.