Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind realizarea de transportoare blindate, el afirmând că România devine una din primele țări în care se localizează producția de tehnică și echipamente militare moderne și că acest proiect poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare românești.
”Ceea ce este important este că s-au făcut progrese importante. Ultima dată am fost aici în 2019, pe linia de producție erau două sau trei vehicule. Astăzi, linia este la capacitate maximă și totodată, de atunci și până acum s-a reușit livrarea primelor 68 de transportoare blindate, două batalioane de infanterie din Forțele Terestre au acum tehnică de luptă modernă”, a spus prim-ministrul.
Nicolae Ciucă a precizat că ”este evident faptul că, prin acest demers, putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noștri strategici îl acordă țării noastre, într-un context de securitate deosebit și care se concretizează în transfer de tehnologie și know-how, în industria românească, în economia românească”, scrie News.ro.
”Discutam cu cei care s-au implicat în acest proiect și îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu doar pentru cele două companii ci și pentru noi, pentru că România devine una din primele țări în care se localizează producția de tehnică și echipamente militare moderne”, a mai spus șeful Executivului.
Ciucă a arătat că ”valoarea obligațiilor de compensare este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55 sau 56%, valoare ce este specifică primului contract subsecvent și urmează derularea celui de-a doilea contract și demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare”.
Premierul Ciucă a mai afirmat că ”acesta poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare românești”, mai multe companii fiind implicate în acest proiect.
”România are resursă umană, are potențial și are voință pe care trebuie să o valorificăm și să o fructificăm pentru a putea să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, așa cum ne-am asumat când am devenit membri NATO și membri UE”, a mai afirmat Ciucă.
”Guvernul României susține și va continua să susțină astfel de inițiative de care cu toții avem nevoie”, a spus în final premierul.
Ministrul Economiei a afirmat în cadrul ceremoniei, că documentul semnat prevede fabricarea în comun a 227 de vehicule blindate.
”Vorbim de un parteneriat între două companii, dar sunt și alte companii românești carr sunt implicate și acest parteneriat va reprezenta un start pentru tot ceea ce va însemna industria de apărare din România”, a spus Florin Spătaru.