Ziua a doua a testelor dedicate presei organizate de Porsche pe circuitul de Formula 1 din Istanbul a continuat cu cele mai puternice și mai noi dintre modelele producătorului din Stuttgart.
Familia 911 a fost premiul cel mare al acestui test drive maraton, de pe circuitul din Istanbul. Întâmplarea a făcut să primim acest premiu în a doua zi de teste, pe circuit, pe ploaie, după ce în prima zi am avut ocazia să comparăm unele dintre versiunile 911(generația 991.2) în diferite exerciții.
Cele mai „cuminți” 911 sunt Carrera, cu variantele Carrera S și 4S, Coupe și Cabrio, urmează 911 GTS, lansat la începutul acestui an, și 911 Turbo cu varianta S. Una mai spectaculoasă decât cealaltă. Să le luăm pe rând.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Carrera
Porsche 911 Carrera este nivelul standard al familiei 911. Are un motor de 3.0 litri, 6 cilindri boxer, bi-turbo, care ajută la producerea a 370 CP. L-am testat în atelierul de frânare pe suprafețe ude și ocolirea unui obstacol. Este un motor care a revoluționat acest model, înlocuind vechile motoare aspirate și primind mai multe critici din acest motiv. Pe versiunea S motorul produce 420 CP. Cuplul maxim atinge 450 Nm și, respectiv, 500 Nm. Suficient pentru a oferi senzații de neuitat șoferului și celor care au privilegiul de a se afla alături. Accelerația de 4,2 secundede la 0 la 100 km/h este una care îți oferă trăiri pline de adrenalină, iar pentru cine vrea și mai repede, 3,9 secunde este accelerația lui Carrera S, primul Carrera care coboară sub 4 secunde. În același timp, amplasarea motorului pe spate, generează un comportament diferit în situații limită, mai ales pentru versiunile cu tracțiune spate. O contribuție importantă la echilibrarea comportamentului o are PASM (Porsche Active Suspension Management). Pe lângă faptul că actuala generație are garda la sol mai redusă cu un centimetru, controlul electronic al suspensiei face în așa fel încât forțele care împing mașina să iasă de pe traiectorie să fie compensate cu un răspuns în suspensii. Rezultatul este o stabilitate mai bună, în situații extreme.
GTS
Porsche 911 GTS este versiunea care aduce și mai multă adrenalină, celor care vor să simtă sportivitate lui 911 la niveluri extreme. Cu variantele sale RWD sau 4 GTS, tracțiune integrală, ambele Coupe sau Cabrio, dar și Targa 4GTS. Motorul are la bază același 3.0 litri, 6 cilindri, bi-turbo, dar cu noi setări. Avem la dispoziție de această dată 450 CP, cu un cuplu de 550 Nm și o accelerație de 3,6 secunde de la 0 la 100 km/h, obținută și la acest model cu ajutorul cutiei de viteze cu dublu ambreiaj, PDK, și pachetul Sport Chrono (standard). Viteza maximă este de 312 km/h, o viteză pe care n-am reușit să o atingem pe circuit. Printre modificările suferite de GTS se numără o extindere a ecartamentului roților, pe punte spate, cu 4,4 cm. Scopul a fost acela de a crește stabilitatea, mai ales pe viraje. PASM asigură un șasiu coborât cu 1 cm în comparație cu Carrera S.
Turbo și Turbo S
Porsche 911 Turbo ete vârful de gamă, singurul care nu utilizează motorul de 3.0 litri, ci unul de 3.8 litri. Cele două versiuni, Turbo și Turbo S au fost lansate în urmă cu un an, având cifre ale performanței care au închis gura celor care strâmbau din nas din cauza motorului turbo. Acesta are tot 6 cilindri, turbină cu geometrie variabilă și o putere impresionantă, 540 CP și nici mai mult nici mai puțin de 580 CP, pe Turbo S. Răspunsul motorului este incredibil de fin, grație tehnologiei Dynamic Boost, care asigură o încărcare a presiunii turbinei atfel încât să nu exsite nici cel mai mic turbo lag. Butonul Sport Response, parte a Sport Chrono Package, crește răspunsul mașinii și mai mult pentru exeperiențe similare celor din motorsport. În cifre, avem o accelerație de 3.0 secunde pentru Turbo și de 2,9 secunde pentru Turbo S. Ați putea spune că această accelerație este valabilă doar în teorie. Ei bine, nu este chiar așa. Sistemul de Launch Control are grijă ca orice client să se poată bucura de senzațiile uluitoare pe care motorul le poate oferi. Am testat sistemul pe circuit, așa că nu recomandăm folosirea lui decât pe o șosea liberă. Motorul accelerat la maxim, cu pedala de frână apăsată, apoi eliberarea acesteia trimite tot sângele din cap undeva, în spatele tetierei. Mașina zboară de pe loc și nu ai timp să te gândești decât la faptul că trebuie să oprești cât mai curând. Frânele ceramice (PCCB) ne-au arătat și cât de eficient funcționează atunci când e nevoie să oprești de la aporape 200 km/h în doar câțiva metri. Nota bene: Porsche asigură garanția mașinii pentru maximum 5000 de porniri cu Launch Control.
Pe circuit, Porsche Turbo S este acolo unde trebuie să fie o astfel de mașină. Accelerații în forță, viraje fără nici cea mai mică ezitare la viteze de 150 km/h, frâne eficiente pe distanțe scurte. Viteza maximă impusă de piloții instructori a fost cu mult sub ceea ce poate mașina, adică 320 km/h. Porbabil că sunt rare suprafețele pe care se poate atinge această viteză.
Cayenne
Ultimul test al seriei de la Istnabul n-a mai fost derulat pe circuit, ci pe un teren off-road, amenajat special pentru SUV-ul Cayenne. Acesta este promovat ca un veritabil off-roader și pe bună dreptate. Calitățile sale, unghiurile de atac și degajare, motoarele sale și mai ales sistemul de tracțiune integrală permit proprietarului unui Cayenne să parcurgă zone la care, poate, unii nici nu îndrăznesc să se gândească.
Teste pentru clienți la Istanbul
Experiența testelor de pe Intercity Istanbul Park este una pe care n-ar trebui să o rateze niciun proprietar de Porsche, dar care poate fi accesată de orice persoană dornică să trăiasăc pe viu senzația pe care ți-o oferă un Porsche de 580 CP. Costă doar 400 de euro, pentru o singură zi de teste, și 3.490 euro, pentru două zile, cu toată gama de modele, cazare și restul programului inclus. Beneficiază de acces la aplicații care pot monitoriza turele pe circuit, sistem de camere pentru înregistrare on board și altele.