Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX a suferit prima defecțiune în mai bine de șapte ani. În timpul unei misiuni de plasare a sateliților pe orbita Pământului, unul din motoare nu s-a reaprins, conform Reuters.
Racheta a decolat joi de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din statul California. După aproximativ o oră, motorul celei de-a doua trepte a rachetei nu s-a reaprins, astfel că cei 20 de sateliți Starlink au fost plasați pe o orbită mai joasă decât cea planificată, unde riscă să ardă în atmosfera Pământului, arată BiziDay.
Încercarea de a reaprinde motorul în spațiu “a dus la un RUD al motorului din motive necunoscute”, conform unei postări a lui Elon Musk, directorul general al SpaceX, pe rețeaua sa socială, X. RUD este un acronim folosit în industrie pentru Dezasamblare Rapidă Neprogramată, care înseamnă, de obicei, o explozie.
Musk a declarat că SpaceX actualizează software-ul sateliților Starlink pentru a forța propulsoarele de la bordul lor să încerce să evite intrarea în atmosferă. “Spre deosebire de un episod Star Trek, probabil că metoda nu va funcționa, dar merită încercat”, a adăugat acesta.
Defecțiunea s-a înregistrat în cea de-a 354-a misiune a Falcon 9 și a marcat primul eșec al acesteia după 2016, când o rachetă a explodat pe o rampă de lansare din Florida și a distrus încărcătura – un satelit de comunicații israelian.
Falcon 9 nu va mai fi folosită în misiuni până când SpaceX va investiga cauza defecțiunii, va repara racheta și va primi aprobarea agenției, a declarat FAA într-un comunicat. Acest proces ar putea dura câteva săptămâni sau luni, în funcție de complexitatea problemei și de planul SpaceX de a o remedia.
Compania spațială americană SpaceX a realizat în 2019 prima lansare comercială a rachetei sale Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele, plasând pe orbită un satelit aparținând unui operator saudit și recuperând pentru prima dată cele trei propulsoare revenite pe Terra.
CITEȘTE ȘI Numărul pasagerilor afectați de întârzieri ale curselor aeriene s-a dublat în ultimii 5 ani