Prima rachetă imprimată 3D a decolat din Cape Canaveral, Florida, în Statele Unite, dar nu a reușit să ajungă pe orbită din cauza unei „anomalii” în timpul separării celei de-a doua etape, potrivit unei transmisiuni în direct.
Racheta Terran 1, de la start-up-ul Relativity Space din California, urma să colecteze date și să demonstreze că o rachetă imprimată 3D ar putea rezista rigorilor decolării și zborurilor spațiale, scrie News.ro.
Această misiune, numită „Good luck, have fun”, este atent analizată, deoarece rachetele imprimate 3D ar putea reprezenta o mică revoluție în industria lansării.
Un total de 85% din masa rachetei a fost imprimată 3D, iar compania vizează 95% în viitor. Principalul avantaj al tehnicii: simplificarea procesului de fabricație și astfel reducerea costurilor.
Terran 1 are 33,5 metri înălțime și puțin peste 2 metri în diametru. Prima etapă are nouă motoare, de asemenea, imprimate 3D.
Va trebui să poată plasa 1.250 kg pe orbită joasă a Pământului (sateliți mici, de exemplu), ceea ce îl face un lansator ușor. Dar acest prim zbor nu conține încărcătură utilă. Racheta trebuia să atingă, la 80 de secunde de la decolare, punctul în care forța aerodinamică exercitată asupra mașinii este cea mai mare.
Racheta folosește drept combustibil metalox, un amestec de oxigen lichid și gaz natural lichefiat (în esență metan).