VIDEO Ministrul Transporturilor - TAROM merge înainte

VIDEO Ministrul Transporturilor - TAROM merge înainte
scris 3 nov 2020

Compania TAROM va merge înainte, este sprijinită de Guvern și, dacă se va respecta planul de restructurare, undeva în 4-5 ani va deveni profitabilă, a susținut ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

"Am adoptat măsuri de sprijin financiar pentru redresarea companiei TAROM. (...) TAROM a intrat în această criză sanitară într-o situație proastă, mai rău de atât nu se putea. Știți foarte bine că întreg sectorul aerian este grav afectat, au scăzut încasările cu peste 90-95%, dar preocuparea noastră a fost să sprijinim, așa cum au făcut și alte state, evident să sprijinim operatorul național TAROM cu acel ajutor de salvare care a fost accesat, cu acel ajutor de restructurare, cu acel ajutor pentru compensarea pierderilor COVID. Sigur că noi am solicitat o sumă, am notificat Comisia Europeană și am primit aprobare pentru sumele pe care le cunoașteți. În continuare preocuparea noastră este să ducem la bun sfârșit planul de restructurare a companiei pe toate palierele, inclusiv cel legat de resurse umane. Am început acest demers", a dat asigurări Bode, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Piața auto din România a intrat pe un important trend de creștere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Piața auto din România a intrat pe un important trend de creștere

Potrivit acestuia, peste 100 de angajați ai companiei au accesat deja varianta de plecări voluntare, aceștia primind între 6 și 8 salarii medii în compensație.

"Sunt deja peste 100 de angajați ai companiei TAROM care au accesat varianta de plecări voluntare. Am extins perioada în care pot să opteze pentru acest demers. Vom finaliza această etapă de restructurare de personal în paralel cu reorganizarea activității agențiilor externe și interne, în paralel cu renegocierea tuturor contractelor pe care noi le avem acolo pe combustibil și, foarte important, cel mai important cred eu, faptul că avem o flotă diversificată și nu avem o flotă uniformă ne duce la costuri mult mai mari decât într-o companie care are o flotă uniformă. Acesta este obiectivul nostru: compania TAROM va merge înainte, compania TAROM este sprijinită de Guvern, așa cum este sprijinită și compania românească Blue Air", a susținut Lucian Bode.

În ceea ce privește flota, TAROM va avea la finele anului viitor 23 de aeronave - nouă ATR-uri noi, patru Airbus-uri și zece Boeing-uri.

"Noi, cu ATR-urile vechi - am avut acea înțelegere cu compania să le returnăm și să încasăm o sumă importantă de bani, care să ne ajute să mergem înainte. Noi vom avea în final în 2021 un număr de 23 de aeronave - nouă ATR-uri noi, patru Airbus și zece Boeing. Aceasta va fi flota TAROM. 32 de milioane de dolari ar trebui să încasăm pe cele nouă ATR-uri vechi. Sigur că vorbeam de uniformizarea flotei. Când ai trei categorii de avioane, toate costurile care decurg de aici cresc, din păcate. Dar nu doar reînnoirea flotei trebuie să fie preocuparea. Și este cuprinsă în planul de restructurare - optimizarea comercială - și aici știți foarte bine că am renunțat deja la rutele neprofitabile. Erau șapte, din câte îmi amintesc, pe extern. Ne-am gândit să creștem veniturile auxiliare prin acele vânzări la bord și, cum am spus, reducerea numărului de agenții externe și interne. Cele externe le-am redus de la 14 la două. De asemenea, tot în planul de restructurare, compania TAROM are obligația să vină cu un plan de eficiență organizațională. Cum spuneam, reducerea numărului de personal - în proiectul aprobat de Consiliul de Administrație erau vizate aproximativ 600 de persoane care vor primi salarii compensatorii între 6 și 8 salarii medii. Sigur, înainte vom vedea ce se întâmplă cu plecările voluntare și câți vor opta pentru plecările voluntare. Din păcate, la TAROM avem un șef la nouă angajați. Sunt 192 de șefi", a arătat șeful de la Transporturi.

Ministrul a adăugat că în 4-5 ani compania TAROM ar trebui să devină profitabilă.

"Noi ne-am propus ca, respectând acest plan cu toate etapele - reînnoirea flotei, optimizare comercială, eficiență organizațională, optimizarea costurilor legate de combustibil - undeva în 4-5 ani de zile compania TAROM trebuie să devină profitabilă, dar asta ținând cont și de ce se întâmplă în întreaga lume cu sectorul aerian. Nu este vina TAROM că, spre exemplu, ieri s-a luat decizia în Comitetul Național pentru Situații de Urgență să venim cu noi restricții pentru anumite țări. Zborurile nu sunt suspendate, dar cei care intenționează să călătorească în România știu că dacă vin din Italia, spre exemplu, trebuie să stea 14 zile în carantină și atunci noi am încercat să ne adaptăm și pe intern și pe extern, astfel încât să producem câtuși de puțin ca să putem să trecem prin această perioadă", a adăugat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul transporturilor
tarom