Grupul francez Alstom a anunțat marți că a obținut un contract cu Metrorex pentru furnizarea unui total de până la 30 de trenuri Metropolis destinate noii Magistrale 5, în două tranșe. Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri este de peste 100 de milioane euro. Primul tren va fi livrat în mai puțin de 29 de luni, iar contractul poate fi extins cu opțiunea de livrare a încă 17 trenuri, pe baza unei comenzi din partea Metrorex.
Magistrala de metrou Drumul Taberei - Eroilor s-a deschis la 15 septembrie, cu cinci ani întârziere față de termenul stabilit. Inaugurarea oficială a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban, scrie News.ro.
”Companiei Alstom i-a fost atribuit un contract de către Metrorex SA, operatorul rețelei de metrou din București, pentru a asigura un total de până la 30 de trenuri Metropolis pentru noua Magistrală 5, livrate în două tranșe. Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri este de peste 100 de milioane euro. Acest contract poate fi extins cu opțiunea de livrare a încă 17 trenuri, pe baza unei comenzi din partea beneficiarului, valoarea totală a proiectului putând ajunge la 240 de milioane euro”, arată Alstom într-un comunicat.
Acesta este primul contract al Alstom pentru material rulant în România.
Primul tren va fi livrat în mai putin de 29 de luni și va circula pe prima secțiune a Magistralei 5 de metrou, aflată deja în serviciul comercial. Celelalte 12 trenuri ale primului lot vor fi livrate imediat dupa omologarea primei unități, urmând ca lotul opțional de 17 unități să fie livrat pe baza unei cereri ferme din partea operatorului bucurestean.
“Suntem foarte mândri de acest contract, deoarece vom vedea trenuri Alstom pentru prima oară în circulație în România. Competența de clasă mondială a Alstom în materie de soluții pentru metrou este apreciată în întreaga lume de peste 30 de ani, iar acum și pasagerii metroului bucureștean vor putea beneficia de ea. Suntem bucuroși să vedem că este recunoscută în România și expertiza Alstom în producția de trenuri, nu doar cea de mentenanță a materialului rulant,” a declarat Gabriel Stanciu, directorul general al companiei Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.
Fiecare tren are șase vagoane are 216 locuri într-o dispunere longitudinală și asigură două zone speciale de acces destinate pasagerilor cu dizabilități.
”Trenurile au o configurație specifică, personalizată pentru metroul din București: caroserie din oțel inoxidabil, 114 metri lungime și trei metri lățime, asigurând o capacitate totală de 1.200 de pasageri/ tren. Configurația finală, culorile și finisajele vor fi complet personalizate în conformitate cu cerințele clientului, în etapa de proiectare. Trenurile vor fi echipate cu tehnologia CBTC la bord, pentru a fi compatibile cu cea mai modernă tehnologie de semnalizare din calea de rulare”, arată compania.
Pasagerii vor beneficia de o serie de inovații care fac călătoria mai sigură și mai confortabilă, inclusiv atenuarea zgomotului intern, patru uși duble pe fiecare parte a fiecărui vagon, ferestre mari, iluminare cu LED-uri și informații în timp real pentru pasageri, cum ar fi harta dinamică a traseului. Unele caracteristici au fost proiectate pentru a permite un flux optim de pasageri, cum ar fi uși largi, zone largi de trecere și zone dedicate persoanelor cu dizabilități, precizează reprezentanții Alstom.
”Gama de trenuri de metrou Metropolis de la Alstom este în operare de peste 20 de ani în toată lumea, versatilitatea sa făcând posibile numeroase configurații. Printre cei 60 de clienți din întreaga lume se numără operatorii de metrou din Paris, New York, Londra, Amsterdam, Singapore, Riyadh, Dubai, Sydney și Montreal”, adaugă ei.
Alstom dezvoltă și comercializează sisteme integrate ce asigură fundamente sustenabile pentru viitorul transporturilor. Alstom oferă o gamă completă de echipamente și servicii, de la trenuri de mare viteză, metrouri, tramvaie și autobuze electrice, până la sisteme integrate, servicii personalizate, infrastructură, controlul traficului și soluții de mobilitate digitale. În anul fiscal 2019/2020, Alstom a înregistrat vânzări de 8,2 miliarde euro și a contabilizat comenzi în valoare de 9,9 miliarde de euro. Având sediul principal în Franța, compania Alstom este prezentă în peste 60 de țări și are 38.900 de angajați.