Un moment important pentru industria auto din România a avut loc la Craiova, într-o hală nou construită a uzinei de automobile, unde mai multe nume „grele” au sosit pentru a marca trecerea uzinei într-o nouă etapă. Este vorba despre ceremonia de preluare a fabricii de către noul acționar, Ford Otosan, o achiziție mare, care devine astfel cea mai mare investiție a Turciei în România.
VIDEO MAI JOS. IMAGINI ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO
Președintele Ford of Europe, Stuart Rowley, și managerul general al Ford Otosan, Gyuven Ozyurt, au fost personajele principale ale momentului solemn de la Craiova, însă prim-ministrul Nicolae Ciucă cu ministrul economiei, Florin Spătaru, și-au făcut loc în fotografia ceremoniei, participând nu ca acționari, ci în rolul de beneficiari ai investiției.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ceremonia de preluare a fost doar momentul festiv, pentru că tranzacția - care reprezintă o vânzare a uzinei de către Ford Motor către Ford Otosan, dar care a fost denumită oficial transfer de proprietate, ca să sune mai prietenos – s-a încheiat săptămâna trecută, odată cu primirea tuturor avizelor de concurență din UE și Turcia. Stuart Rowley, președintele Ford Europe, o structură care își pierde încet încet consistența, este autorul acestei schimbări strategice pentru Ford, care reușește astfel să scape de încă o unitate de producție și de costurile menținerii ei în funcțiune, dar care rămâne cu producția din această uzină și cu profiturile generate de vânzările de automobile.
Pentru Craiova, este un moment extrem de important, dacă privim prin perspectiva fabricii Ford din Saarlouis, Germania, care stă sub semnul închiderii. În România, Ford a găsit o soluție perfectă: partenerii de la Ford Otosan, care au nevoie de capacitate de producție suplimentară și care vor să producă vehicule electrice în cât mai multe uzine.
Așa s-a ajuns ca compania turcă Ford Otosan, deținută de Ford și Koc Holding, să investească o sumă record pentru o companie turcă, peste 1 miliard de euro, bani formați din plățile pentru achiziție și investițiile ulterioare asumate.
Nicolae Ciucă a fost extrem de fericit la Craiova, a menționat în mai multe rânduri suma de 490 de milioane de euro, pe care Otosan a promis că o va investi la Craiova, dar a vorbit pentru prima dată despre investițiile pe care Guvernul României le va face într-o rețea de stații electrice. Ciucă a spus că vor fi instalate 18.000 de stații, din care 12.000 vor fi realizate cu fonduri europene, prin PNRR, restul urmând să fie finanțate de guvern, și asta până în 2025, adică într-un timp foarte scurt. „Nu avem încă o detaliere. Programul este deschis, la el va putea să participe orice investitor. Sunt 18.000 de stații pe care trebuie să le facem. Toată dezvoltarea pe care am discutat-o astăzi trebuie să se încheie cu o infrastructură atât rutieră cât și de încărcare”, a spus Ciucă la finalul ceremoniei la care a fost invitate de onoare, după ce s-a încurcat în cifre când a vorbit despre capacitatea de producție actuală și viitoare a fabricii craiovene.
Premierul a mai vorbit și despre obiectivele impuse de PNRR și despre faptul că investiția Ford Otosan va contribui la atingerea lor. ”Prin această investiție, Ford Craiova vine și sprijină proiectele guvernamentale, pentru a ne atinge obiectivele asumate la nivelul Uniunii Europene, pentru o tranziție verde, pentru a reuși să asigurăm ca din 2035 să producem autovehicule și să folosim autovehicule cu emisii de carbon zero și de asemenea, ne ajută ca pe orizontală, să putem să dezvoltăm capacități de producție care să sprijine acest întreg demers al sectorului de business din România”, a mai spus Ciucă.
CITEȘTE ȘI Cotă de piață record pentru Dacia, în Franța, în mod miraculos. Spring a pierdut locul 1 în fața unei rivalePentru uzina din Craiova urmează schimbări importante. În primul rând, în managementul companiei au început să fie numiți manageri turci, care vor fi legătura între actuala echipă a uzinei și structura din Turcia. În al doilea rând, de la finalul acestui an vor începe investițiile necesare ca în 2023 să înceapă producția celor două modele comerciale, Transit Courier și Tourneo Courier, cu motoare cu combustie. Va fi un alt punct istoric pentru uzină, care va înregistra o creștere a capacității de producție la 272.000 de vehicule, în timp ce producția în sine va urca treptat, mai întâi la peste 200.000 de vehicule și apoi către capacitatea maximă, dacă totul merge conform planului. Apoi, din 2024, o altă bornă majoră va fi intrarea în producție a primului vehicul electric produs în România vreodată, Ford Puma.
Alături de el vor veni apoi și cele două vehicule comerciale, Transit Courier și Tourneo Courier, care vor avea și ele, din același an, versiuni electrice. La finalul acestor investiții, la Craiova vor fi asamblate nu mai puțin de șase automobile diferite, trei cu motoare termice, trei electrice, o performanță pentru România, care are șanse să înregistreze un volum de peste 600.000 de vehicule produse anual.
Nici personalul angajat la Craiova nu pare afectat de această vânzare, chiar dacă la început șefii sindicatului păreau indispuși de faptul că nu au fost consultați sau măcar informați despre ceea ce se întâmplă. Atmosfera din uzină este destul de relaxată, așa cum am perceput-o pe parcursul ceremoniei, iar activitățile de producție par a continua într-un ritm bun, dacă e să ne bazăm pe stocurile pregătite în curtea fabricii pentru expediere.
Cea mai bună veste pentru angajați a fost cea referitoare la noi angajări. Vor fi recrutate circa 500 de persoane, ceea ce înseamnă că este exclus ca această schimbare de acționar să aducă restructurări.