VIDEO & FOTO TEST DRIVE Noul Volkswagen Touareg vrea să rivalizeze cu Audi, BMW și Mercedes-Benz

scris 14 mai 2018

Volkswagen Touareg, unul dintre SUV-urile titrate ale pieței auto, a ajuns la a treia generație. Reprezentanții companiei ne-au spus că România este a treia piață ca volum din Europa pentru acest model, situație susținută și de numărul de rezervări făcute deja de clienți români chiar înainte de lansarea pe piață. Profit.ro a testat noul Touareg, care acum vrea să se poziționeze în segmentul premium.

Încă de la lansarea sa din 2002, Volkswagen Touareg a reprezentat o apariție surprinzătoare în segmentul SUV-urilor, pe atunci nu tocmai popular. La acel moment, un SUV de mari dimensiuni era o raritate pentru o marcă europeană, era și o premieră pentru VW în sine, iar prețul său îl plasa în clasa medie. Ulterior, a doua generație a adus o serie de îmbunătățiri ale platformei și interiorului, însă nu a ieșit din zona de confort a clasei medii. A treia generație, însă, vine cu schimbări radicale. În primul rând de poziționare, dar și de calitate, confort și percepție. VW a crescut substanțial, însă, și prețul, cu un salt de circa 10.000 de euro față de prima generație.

Urmărește-ne și pe Google News

Noul VW Touareg este construit pe platforma MLB, platforma comună longitudinală, modulară, dezvoltată de grupul VW pentru mașinile mari, scumpe, ale tuturor mărcilor din grup. O folosește și Audi, pentru Q7, o folosește și Porsche, pentru Cayenne. Dar să nu uităm că o folosește Bentley Bentayga și Lamborghini Urus. Platforma asigură costuri scăzute pentru producție, dar și o modularitate mai bună pentru fiecare model, din punct de vedere al subansamblelor folosite: motoare plus cutii, suspensii, tracțiune integrală acolo unde este cazul, dar și ajustarea dimensiunilor fiecărui model în parte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În acest context, noul Touareg și-a resetat în primul rând dimensiunile, pentru a crește în lungime, cu aproape 8 cm, în lățime, cu aproape 5 cm și, în același timp, pentru a-și reduce ușor înălțimea. În acest fel proporțiile sale au devenit mai dinamice, cu o apariție care scoate la iveală o mașină suplă, un SUV care, deși este foarte lung, pare mai degrabă un wagon sportiv, nu un tanc.

VIDEO & FOTO TEST DRIVE Noul Volkswagen Touareg vrea să rivalizeze cu Audi, BMW și Mercedes-Benz

Designul este primul care atrage atenția la noul Touareg. Designerul Arnaldo Cruzeiro, cel care este creditat cu realizarea acestui model, ne-a explicat care au fost principalele criterii pentru a desena un Touareg nou, mai luxos și mai dinamic. Liniile sale reci, drepte, sunt specifice mărcii și susțin un design atemporal, care poate face față privirilor critice ale publicului și peste 10 ani. În același timp, caroseria a fost lucrată cu tehnici speciale, inclusiv la nivel de presaj, pentru a susține spiritul premium.

Blocurile optice sunt rezultatul unui amestec de tehnologie și design. Utilizarea LED-urilor de tip matrice a permis desenarea unor suprafețe de sticlă mai mici, care continuă practic silueta sportivă a mașinii, dar asigură o iluminare inteligentă, în funcție de drum sau de mașinile care vin din față. LED-urile se regăsesc și la blocurile optice spate și conferă inclusiv semnătura luminoasă a mașinii.

VIDEO & FOTO TEST DRIVE Noul Volkswagen Touareg vrea să rivalizeze cu Audi, BMW și Mercedes-Benz

Cele mai mari schimbări vin, însă, pentru noul Touareg, la interior. Aici putem spune că avem o mașină premium, una care va crea probleme de standard pentru jucători cu tradiție în segment, precum BMW, Audi sau Mercedes-Benz. Evident că nu putea lipsi bordul digital. Acesta a fost introdus de VW, ca și de Audi, pe toate modelele noi, dar combinația dintre el și Innovision Cockpit, cel de-al doilea display, de 15 inci, face ca interiorul să rivalizeze cu cel din modele Tesla, fiind un real pericol de distragere a atenției, din cauza complexității sale. Răspunde la comenzi vocale, dar și la gesturi, are meniuri configurabile, este practic o tabletă multifuncțională, conectată. Celor două display-uri li se adaugă head-up display-ul, care permite urmărirea celor mai importante informații direct pe parbriz.

Dincolo de ecrane, interiorul folosește materiale de calitate, care transmit senzația de lux. Finisajele pot fi alese de cumpărător după preferințe, cu detalii de aluminiu de lemn. Scaunele sunt certificate de o serie de organizații medicale germane, conțin sisteme de masaj și pot fi personalizate. Evident, cei care doresc versiuni mai puțin echipate decât cele puse la dispoziția jurnaliștilor pot alege echipările entry-level, astfel că o bună parte din aceste dotări vor lipsi, însă mașina are un nivel de echipare standard foarte bun.

VIDEO & FOTO TEST DRIVE Noul Volkswagen Touareg vrea să rivalizeze cu Audi, BMW și Mercedes-Benz

Tehnologiile de asistență completează, de altfel, aceste echipamente, sistemele care ne vor duce către vehiculul autonom fiind deja prezente și pe Touareg. Vorbim, de exemplu, despre Cruise Control Adaptiv, care a ajuns la un nivel de complexitate care uimește, deși îi urmărim evoluția de cel puțin 10 ani. Acesta urmărește vehiculul din față, frânează dacă este cazul, pleacă de pe loc imediat ce coloana face asta, însă include un Predictive Cruise care preia informații de la camere și radar, ba chiar și de la navigație, pentru a face toate aceste manevre foarte lin, fără a brutaliza comenzile, accelerația sau frâna. În combinație cu Lane Assist, cu Traffic Jam Assist și Cross Traffic Assist, toate asistă mașina pentru a se deplasa singură în trafic, cât mai sigur.

Motoarele puse la dispoziție la teste au fost exclusiv diesel, iar aici putem spune că VW și-a arătat nu doar curajul, ci și încrederea în propriile propulsoare. Să arunci pe piață un model nou, în era dieselgate, și să vii fără un hibrid la lansare, asta demonstrează că motoarele diesel nu și-au spus ultimul cuvânt și că grupul Volkswagen are, probabil, suficiente analize de piață care arată că europenii încă mai cumpără acest tip de motor.

Dincolo de amenințarea dispariției dieselurilor, motoarele testate impresionează prin performanțe. Un amânunt important pentru un vehicul mare, ca Touareg (folosit de 40% din clienții săi la tractarea remorcilor diverse), este și consumul decent (6,9 litri/100 km, valoare oficială), cu valori care nu te trimit zilnic la pompă, cum este cazul unui W12 pe benzină. Pentru lansare au fost oferite motoare de 3.0 litri, cu versiuni de putere de 286 CP, V6 TDI, dar clienții mai au la dispoziție și 231 CP, tot V6, TDI. Va sosi și un TFSI, V6, de 340 CP, curând, pentru ca ulterior, să fie disponbil și un vârf de gamă de 4.0 litri, TDI de 421 CP.

O versiune hibrid va fi lansată inițial în China, nefiind încă programată data pentru Europa.

Dinamic, motorul și tracțiunea integrală 4MOTION, alături de sofisticatele tehnologii utilizate pentru stabilizare, fac din condusul lui Touareg o plăcere. Chiar dacă senzația de mașină mare este nelipsită, abordarea virajelor și comportamentul în situații agresive (frânare, accelerație) sunt comparabile cu oricare limuzină de top. Singura componentă mai puțin sportivă, în comparație cu restul mașinii, este cutia automată, în special în setarea Comfort, care asigură și amintitul consum redus. Dinamismul se regăsește de altfel în accelerația de la 0 la 100 km/h, doar puțin peste 6 secunde, o valoare demnă de un circuit.

Pentru pasagerii din spate lucrurile au fost de asemenea îmbunătăție, fiind luată totodată decizia de a se renunța la eventualele locuri suplimentare în portbagaj. În acest fel, s-a creat mai mult spațiu pentru genunchi și cap, iar conturul ușii a fost desenat într-un mod interesant, mult mai vertical.

Portbagajul a crescut, grație noii arhitecturi, fiind chiar mai mare decât la rivala din grup Audi Q7. Are 810 litri, cu 100 de litri peste ceea ce avea generația anterioară, este accesibil electric, iar sistemul de ancorare cu șine permite fixarea inteligentă a oricărui tip de bagaje. Un buton este disponibil și pentru cârligul de tractare, care permite ancorarea a 3,5 tone.

Noul Touareg va fi disponibil pe piață din luna iunie, dar clienții își pot deja configura și comanda o mașină. Pentru piața din România există un site special pentru comenzi online, cu prețuri create doar pentru această perioadă de rezervări. Prețul de bază online este de 42.990 euro, pentru dieselul de 231 CP. Prețul de listă pentru configurator  începe de la 49.100 euro. Modelul testat, cu motor de 286 CP, are preț de listă de 57.500 euro.

Specificații model testat

Motor: 3.0 V6 TDI

Putere max: 286 CP

Cuplu max.: 600 Nm

Viteză max.: 235 km/h

Accelerație (0-100 km/h): 6,1 sec.

Consum mediu: 6,9 litri/100 km

Transmisie: 8 trepte, AT

Lungime: 4,87 m

Lățime: 1,98 m

Înălțime: 1,70 m

Ampatament: 2,89 m

Portbagaj: 810 litri

Capacitate tractare: 3,5 t

VIDEO & FOTO TEST DRIVE Noul Volkswagen Touareg vrea să rivalizeze cu Audi, BMW și Mercedes-Benz

VIDEO & FOTO TEST DRIVE Noul Volkswagen Touareg vrea să rivalizeze cu Audi, BMW și Mercedes-Benz
viewscnt
Afla mai multe despre
vw
volkswagen
touareg
test drive