Mercedes-Benz a marcat o nouă premieră electrică, după ce în urmă cu doi ani reușea să „fure” startul în fața celor de la Audi cu primul automobil electric al unei mărci premium din Europa. Acum, celebra marcă din Stuttgart a lansat prima limuzină electrică de lux din lume, modelul EQS, care nu este altceva decât o declinare cu baterii a modelului S Class.
Mercedes-Benz EQS cumpletează peisajul mașinilor electrice de top, lansate de mărci premium, care au adus în ultimii ani modele precum Porsche Taycan, Audi e-tron GT sau BMW iX. Modelul Mercedes vine cu foarte multe noutăți, tehnologii de ultimă oră și un design spectaculos. Începând cu bateria care asigură o autonomie de 770 km, un veritabil record pentru un automobil de serie, și terminând cu sistemul Drive Pilot, care asigură o autonomie de nivel 3, EQS va reprezenta cu siguranță o atracție pentru clienții cu foarte mulți bani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sistemul inovator Drive Pilot este cel care l-a determinat pe Ola Kallenius, CEO al Daimler, să spună că „EQS vede aproape tot în jurul său”. Funcțional la viteze de peste 60 km/h, pe autostrăzi sau drumuri cu profil similar, tehnologia de conducere autonomă poate controla mașina în situații diverse, inclusiv să evite accidente rutiere iminente. Nivelul 3 presupune însă ca șoferul să fie în poziție ori de câte ori este nevoie pentru a prelua controlul, dacă mașina solicită acest lucru.
Acest tip de rulare este pentru moment ilegal pe șoselele din lumea largă, dar cei de la Mercedes speră ca în Germania să fie reglementat începând de anul viitor. Kallenius a precizat la evenimentul de lansare că sistemul va fi certificat în a doua jumătate a acestui an pentru a putea fi utilizat imediat ce va deveni legal.
Mercedes-Benz EQS vine și cu celebrul deja display MBUX Hyperscreen, care se întinde pe întreaga suprafață a bordului și înglobează toate tehnologiile existente de control, conectivitate și multimedia.
Primele versiuni pe care Mercedes le-a anunțat pentru noul EQS, ce vor fi disponibile pe piață începând cu luna august, vor fi 450+ , cu 245 kW (328 CP), și EQS 580 4MATIC, cu 385 kW (516 CP) putere maximă. De asemenea, o altă versiune, cu 560 kW, va fi lansată ca echipare de top în viitor. Viteza maximă ajunge până la 210 km/h, iar propulsia este asigurată de motoare electrice care acționează puntea spate și, pentru cele cu tracțiune integrală (4MATIC), și pe puntea față.
Una dintre trăsăturile dinamice ale noului model este coeficientul aerodinamic, 0,20, teoretic cel mai bun din industria auto. De asemenea, cel mai sofisticat model din gama Mercedes din acest moment va avea și un regim de recuperare a energiei fără precedent. Sistemul folosește inteligența artificială și poate opri mașina până la 0 km/h, fără ca frâna să fie atinsă.
Oferta de baterii pentru modelul EQS va avea o versiune de top, la 107,8 kWh, cu 26% mai multă energie decât pe EQC. Sistemul software de management al bateriei este capabil să se actualizeze „over the air”, beneficiind de actualizare pe tot parcursul vieții. Capacitatea bateriei este garantată 10 ani și minim 250.000 de kilometri. Sistemul de încărcare se bazează pe un charger intern de 11 kW (22 opțional) și permite încărcarea în 10 ore la un wallbox casnic (5 ore la 22 kW) și în 31 de minute la stație rapidă (80% din capacitate). În 15 minute de încărcare la stație DC, baterie acumulează energie pentru 300 de km.
Mercedes Benz va oferi clienților EQS și cel mai inteligent sistem de navigație dezvoltat de companie vreodată, capabil să găsească cel mai rapid traseu, incluzînd locurile potrivite pentru încărcare.
Chiar dacă Mercedes-Benz EQS are foarte multe în comun cu S Class, noul model a fost construit pe o platformă complet nouă, care permite utilizarea tehnologiilor specifice porpulsiei pe baterii, dar și un design inconfundabil familiei EQ.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Testul de impact frontal și lateral EuroNCAP al modelului Dacia Sandero. Detaliile și echipamentele care au condus la un scor de doar 2 steleSistemul de inteligență artificială de pe EQS folosește până la 350 de senzori amplasați pe autovehicul, care pot înregistra distanțe, viteză și accelerație, condiții de lumină, precipitații și temperatură, ocupanții scaunelor dar și clipitul ochilor șoferului sau discursul pasagerilor. Unitatea de control folosește algoritmii pentru a compila toate aceste informații și pentru a lua decizii cu viteza luminii.
Printre sistemele sale sofisticate se numără și cel de asistență la parcarea de la distanță, Intelligent Park Pilot, pregătit pentru implementarea Automated Valet Parking, imediat ce acest sistem va fi permis (level 4). Acesta permite parcare mașinii fără șofer, doar pe baza precomenzilor, în cadrul infrastructurii potrivite și autorizate.
Sistemul de lumini este o altă inovație Mercedes-Benz, acesta fiind capabil să proiecteze pe șosea ghidaje sau simboluri de avertizare. Și puterea de iluminare este dusă aproape de extrem: fiecare lampă are 1,3 milioane de microoglinzi care reflectă lumina, astfel încât rezoluția sistemului are 2,6 milioane de pixeli.
Dimensiunile limuzinei Mercedes-Benz EQS sunt elocvente pentru statura sa: 5,21 metri lungime, 1,92 metri lățime și 1,51 metri înălțime, cu un portbagaj de 610 litri, care se poate extinde la 1770 litri.