Automobilele se digitalizează tot mai rapid în epoca software-ului și a apariției conducerii autonome. Mercedes-Benz a creat direcția complet digitalizată, electronică, care nu mai folosește o coloană de direcție, ci doar semnal electric. Primul efect: un nou volan, similar cu manșa avioanelor.
Mercedes-Benz se pregătește să introducă în producția de serie noua direcție steer-by-wire, în traducere liberă „direcția prin cabluri”, ceea ce reprezintă, practic, comenzi complet electrice transmise printr-un volan care nu mai folosește comanda printr-o coloană de direcție mecanică, cu cremaliere, ci printr-un semnal electric care merge către bieletele de direcție acționate de motoare electrice.

Tehnologia a fost introdusă deja de Tesla pe modelul Cybertruck, fiind apreciată de clienți pentru ușurința cu care este acționată de șofer.

Principalele beneficii ale acestui sistem ține de siguranța comenzilor, în primul rând, dar și de confortul conducerii, pentru că efortul pe care îl vor depune șoferii va fi minim. Un efect secundar este reducerea formei volanului, care nu mai are nevoie să fie răsucit 360 de grade pentru virajele ample, ci permite un viraj complet cu doar 170 de grade.
Forma propusă de Mercedes preia aspectul manșelor de avion, fiind mai ergonomică, mai plată, ceea ce înseamnă mai mult spațiu pentru șofer și o vizibilitate mai bună a instrumentarelor de bord. În plus, pentru viitoarele vehicule autonome, această forma va ajuta plierea volanului în momentele în care controlul mașinii este cedat computerelor.
Direcția electrică a fost introdusă deja de peste două decenii, dar ea se referă doar la servodirecția electrică, adică la partea care susține efortul aplicat de șofer volanului. Chiar dacă au existat critici numeroase privind pierderea feedback-ului, evoluția tehnologiei a permis ajustarea de-a lungul timpului a paramentrilor pentru a readuce senzațiile pe care le percep șoferii.

Acum, cu eliminarea completă a coloanei de direcție, revine această problemă, dar Mercedes asigură că testele efectuate, pe cel puțin un milion de kilometri au arătat că șoferul primește informații suficiente pentru a putea manevra mașina în siguranță.
„Steer-by-wire este un alt pas mare către mobilitatea de mâine și suntem mândri că vom lansa un astfel de sistem în 2026. Tehnologia permite o experiență unică pentru clienți, care depășește cu mult direcția singură. În combinație cu conducerea automatizată condiționat SAE Nivel 3, va permite o și mai captivantă experiență de divertisment, pe ecranele mașinii, pentru emisiunea preferată, de exemplu”, spune Markus Schäfer, Chief Technology Officer al Mercedes-Benz Group AG.

Setările direcției digitale vor putea fi reglate de fiecare producător în funcție de nevoile fiecărui vehicul, dar vor putea fi optimizate în timpul folosirii, în funcție de situație. Una dintre utilizările acestei tehnologii este cea cu direcție pe puntea spate (cu un unghi de virare de maxim 10 grade).
Mercedes-Benz a conceput o arhitectură de sistem redundantă, care se adaugă senzorilor de înaltă precizie și unității de control de înaltă performanță. Aceasta înseamnă că există practic două căi de semnal și, prin urmare, de două ori numărul de actuatoare necesare, precum și o sursă redundantă de date și de alimentare la bord.

Acest lucru asigură întotdeauna capacitatea de direcție, „chiar și în cel mai improbabil caz de defecțiune completă”, spune Mercedes-Benz.

Mercedes are în istoria sa lungă o serie de inovații introduse în direcția autovehiculelor, începând cu prima manivelă de direcție, din 1886, care a înlocuit frâiele specifice căruțelor.
Primul volan a fost introdus în 1894, iar în 1958 a lansat prima servodirecție pe modelul 300 (W 189), ca dotare opțională, iar în anii 1990 a introdus servodirecția electrică.
Din 2020, Mercedes a introdus direcția pe puntea spate.