CEO-ul Dacia, Denis le Vot, a dezvăluit, la Paris, prototipul cu care marca va participa la Dakar, un automobil dezvoltat de la zero pentru a face față condițiilor dure ale deșertului. Designul este specific raliurilor și poate fi descris drept cel mai spectaculos model Dacia din toate timpurile.
Dacia Sandrider este numele modelului cu care marca românească va participa la Raliul Dakar în sezonul 2025. Mașina are un aspect tipic pentru vehiculele de raliu, având tototdată o mulțime de detalii care amintesc de conceptul Manifesto. Elementele de design sunt unice în comparație cu modelele de serie ale Dacia, însă nu este exclus să le regăsim în viitor pe unele modele noi. Interiorul este cu atât mai puțin apropiat de vreo mașină de serie, deoarece arhitectura lui trebuie să satisfacă nevoile tehnice ale piloților.
Mașina are toate trăsăturile tehnice ale unui vehicule de rally raid, cu un șasiu tubular cu centru de greutate redus și o greutate foarte redusă, capabilă să contribuie la performanțe de top. Motorul cu care este echipată este un 3.0 litri turbo, pe benzină. Dacia Sandrider a fost creată de Renault Group împreună cu ProDrive și va fi omologat în categoria Ultimate T1+.
Întrebat de Profit.ro de ce Dacia nu a folosit numele Duster pentru acest model, așa cum alte mărci obișnuiesc, Denis le Vot, CEO Dacia, a spus că dorința echipei Dacia a fost încă de la început să fie un autmobil original, care să reunească toate calitățile pe care mașinile Dacia le au, așa cum a fost și Manifesto, conceptul prezentat în 2022. De asemenea, Le Vot a răspuns unei întrebări Profit.ro spunând că „niciodată să nu spui niciodată” referindu-se la posibilitatea ca Sandrider să devină un nume comercial în familia de modele Dacia.
The Dacia Sandriders este numele echipei cu care cele trei echipaje vor participa la Raliul Dakar. Până atunci, modelul Dacia Sandrider va participa la o primă competiție, Raliul Marocului, în luna octombrie a acestui an, la una din etapele de Rally Raid W2RC.
Prototipul Dacia are la origine mașina cu care echipa ProDrive, Hunter, cunoscută pentru performanțele de la Dakar, a participat în sezonul actual la Dakar, dar a fost modificată radical, după cum au anunțat reprezentanții Dacia. De altfel, cei doi piloți celebri pe care Dacia i-a anunțat pentru prima participare oficiale la Dakar, fac parte încă din acest sezon din echipa ProDrive, cu care Dacia colaborează pentru viitoarea participare în raliu.
DACIA SANDRIDER – DATE TEHNICE
• Categorie FIA : Ultimate T1+
• Șasiu : tubular
• Caroserie : fibră de carbon
• Motor : V6, 3 litri, biturbo
• Putere maximă : 264 kW/359 CP
• Cuplu maxim : 539 Nm la 4.250 rot./min.
• Transmisie: 4X4
• Cutie de viteze : secvențială cu 6 trepte
• Suspensii Față/Spate: braț dublu
• Cursa suspensiei: 350 mm
• Roți: Jante de aluminiu 17”
• Anvelope: BF Goodrich 37”
• Lungime x Lățime x Înălțime: 4.140 x 2.290 x 1.810 mm
• Ampatament : 3.000 mm
• Console Față/Spate: 590/550 mm
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Renault Group anulează planurile privind o listare a diviziei electrice AmpereNumele piloților de pe cele trei echipaje pe care Dacia le va avea în Raliul Dakar sunt celebre în sporturile cu motor: Sebastian Loeb, Nasser Al-Attiyah, campionul en-titre al Raliului Dakar, și Cristina Gutierrez Herrero.
Pilotul de raliuri qatarez Nasser Al-Attiyah are cinci titluri de campion în Dakar și trei titluri de campion în diferitele versiuni ale WRC și în Cupa FIA de Cross-Country. El va fi însoțit la Dacia de copilotul Mathieu Baumel. De asemenea, Nasser Al-Attiyah va participa cu Dacia și în Campionatul Mondial de Rally-Raid FIA (W2RC).
CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată aeroportul ultramodern din România care va deveni al doilea din țară, după OtopeniLa rândul lui Sebastian Loeb și Cristina Gutierrez Herrero, ceilalți doi piloți care vor conduce mașinile Dacia, vor avea lângă ei pe post de copiloți pe Fabian Lurquin și Pablo Moreno Huete.
Dacia a încercat să introducă pe modelul Sandrider o mulțime de inovații specifice mărcii, care să contribuie în același timp la succesul echipelor care țintesc câștigarea Raliului Dakar.
Vehiculul beneficiază de o structură complet ranforsată, cu un planșeu și cu bare de protecție consolidate, o caroserie din fibră de carbon precum și suspensii cu braț dublu și transmisie 4x4 adaptate constrângerilor extreme ale competițiilor de rally-raid.
Un sistem electric inovator de înaltă tensiune permite menținerea tuturor accesoriilor de la bord la o putere optimă, chiar în condițiile cele mai dificile. Astfel, răcirea perfectă a motorului va fi asigurată chiar și când acesta funcționează la regim maxim dar viteza mașinii este mică, așa cum se întâmplă, spre exemplu, la trecerea peste o dună de nisip. Dincolo de aceste elemente fundamentale de concepție, abordarea „robust și outdoor” vizează și unele elemente care pot părea simple detalii, dar care ușurează mult viața echipajelor. Astfel, scaunele Sabelt sunt îmbrăcate într-un material special, anti-bacterian și care reglează umiditatea. Roțile de rezervă sunt fixate în locașuri laterale, în spatele ușilor de acces, și pot fi astfel extrase și manipulate mai ușor.
În aceeași logică, echipajul beneficiază de un acces ușor și rapid la uneltele necesare în caz de nevoie, acestea nefiind închise într-o cutie voluminoasă. În plus, prezoanele de fixare a roților sunt magnetice, astfel încât se pot pune pe o placă metalică, evitându-se pierderea lor în nisip în cazul în care o anvelopă trebuie înlocuită. Această soluție a fost inspirată direct din experiența piloților echipei iar aplicarea ei este un nou exemplu de ingeniozitate specifică mărcii Dacia.
Sandrider este echipat cu anvelope BF Goodrich de nouă generație, care oferă o aderență optimă pe toate tipurile de teren, cu rezistență maximă la loviri și perforații.