Grupul italian Webuild a mobilizat 1.040 de muncitori și 370 de utilaje pe șantierul Autostrăzii A1 (Sibiu – Pitești), secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești. Ritmul lucrărilor este unul bun, proiectul fiind chiar în avans față de grafic, iar dacă se menține, ar putea fi finalizat la sfârșitul acestui an, anunță autoritățile.
Pe șantierul Cornetu-Tigveni, stadiul lucrărilor este următorul:
a început forarea piloților de probă, necesari testării acestora în condițiile geotehnice specifice zonei - în total, vor fi forați 21 piloți de probă, câte 3 piloți în 7 zone diferite ale amplasamentului. Până acum, au fost forați piloții din 4 zone, iar la sfârșitul săptămânii va începe și testarea acestora de compresiune și smulgere. Adâncimea de foraj a acestora variază intre 25 și 40 de metri;
este în curs de desfășurare activitatea de cercetare a siturilor arheologice;
a fost finalizată activitatea de defrișare în afara Fondului Forestier;
este în curs de finalizare activitatea de defrișare în Fondul Forestier;
este în curs de finalizare Proiectul pentru Autorizația de Construire, urmând a fi predat luna aceasta;
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Tesla nu mai este marcă premiumcontinuă lucrările de amenajare a organizării de șantier în comuna Cepari, pe un teren de 7 hectare, unde vor fi amplasate birourile administrative, dar și stațiile proprii de asfalt și beton;
este în curs de execuție punctul de lucru Racovița, pe un teren de 4 hectare, care va cuprinde birouri administrative, laborator, 2 stații de betoane, poligon de prefabricate.
Este în curs de finalizare activitatea de defrișare în Fondul Forestier, precum și Proiectul pentru Autorizația de Construire, urmând a fi predat luna aceasta.
CITEȘTE ȘI FOTO Cu sute de muncitori și utilaje, constructorii greci au făcut deja jumătate din tronsonul dat lor pe Autostrada Bucureștiului Contractul aferent acestei secțiuni prevede construcția a:
37,40 km de autostradă
96 de poduri și viaducte
un tunel cu o lungime de 1,7 km, care va fi cel mai lung tunel de autostradă din România
1 ecoduct în zona localității Călinești, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7
două noduri rutiere: Cornetu și Rudeni
2 spații de servicii
1 Centru de Întreținere și Coordonare
Autostrada Sibiu - Pitești A1 va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu - Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu - Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești
Lungime: 30,35 km.;
Antreprenor: Webuild SPA;
Durată contract: 60 de luni (12 luni proiectare, 48 de luni execuție);
Valoare contract: 1,710 miliarde de lei, fără TVA;
AICI POT FI VĂZUTE ULTIMELE IMAGINI ZI-NOAPTE
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Ordin de începere execuție: 25.09.2021;
Stadiu anunțat ultima dată: 63,50%;
Termen deschidere: 2025.
În ianuarie au fost reluate și lucrările pentru lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești (Sibiu-Curtea de Argeș), derulate tot de WeBuild.
Lucrări:
- montare tablieri structuri metalice;
- betonare și armare la structura numărul 15;
- betonări și armări la zidurile de sprijin;
- amenajări și betonări la nodul rutier Bascov, care va face conexiunea între A1 București - Pitești și Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.
* Durată contract: 60 de luni (12 luni - proiectare și 48 de luni- execuție);
Lungime: 30,35Km;
Valoare contract: 1,71 miliarde lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: POIM;
Ordin de începere execuție: 25.09.2021;
Stadiul fizic anunțat ultima dată: 60,3%;
Termen contractual deschidere: 2026;
Antreprenor: We Build.
Recent a fost anunțat și că planul pentru secțiunea 2 Sibiu-Pitești a fost stabilit, fiind anunțat, în video mai jos, și când vor începe lucrările.
Secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km.)
Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS - Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS;
Durată contract: 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuție);
Valoarea contract: 4,250 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu actual: Proiectare;
Termen deschidere: 2028.
Lungime: 9,86 km.;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu anunțat ultima dată: 18%;
Termen deschidere: 2027.
În toamnă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a apreciat că un prim tronson al autostrăzii dintre Pitești și Curtea de Argeș ar putea fi finalizat în 2024, ca urmare a progresului înregistrat deja pe șantier.
"Lucrurile înaintează foarte bine, sunt undeva pe la 55% ca progres. Au mers în acest an foarte bine, ceea ce ne face optimiști pentru anul viitor că ar putea termina, dacă nu tot, măcar tronsoane din acest traseu de 30 de kilometri", a declarat Grindeanu la Curtea de Argeș.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ahold Delhaize, deținătorul Mega Image, cumpără rețeaua de magazine Profi pentru 1,3 miliarde euroEl a precizat că primul tronson care ar putea fi dat în folosință este cel dintre localitățile Bascov și Mănicești.
"Sper să mențină această companie ritmul pe care l-au avut anul acesta și în 2024. Dacă vor face acest lucru, o să avem o surpriză plăcută, chiar dacă termenul din contract este 2025 pe Pitești-Curtea de Argeș", a spus ministrul Transporturilor.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, au efectuat atunci o vizită pe șantierul autostrăzii Sibiu-Pitești, Secțiunea 4 dintre Tigveni și Curtea de Argeș.