VIDEO Angajații de la Dacia, protest spontan din cauza roboților aduși în uzină

VIDEO Angajații de la Dacia, protest spontan din cauza roboților aduși în uzină
scris 25 sep 2019

Angajații Uzinei Dacia din Mioveni, Argeș, au declanșat o grevă spontană în timpul schimbului de dimineață, speriați de faptul că mai multe dispozitive robotizate care vor fi instalate în uzină au ajuns la sediul companiei.

Automobile Dacia se confruntă cu o nouă acțiune de protest a angajaților, speriați că vor fi înlocuiți de roboți. Imediat după ce așa-zișii roboți au fost descărcați din camioanele care i-au adus din portul Cosntanța, mai mulți salariați Dacia au oprit lucrul și au început să protesteze.

Urmărește-ne și pe Google News

Mașinile care vor contribui la modernizarea uzinei din județul Argeș vor fi instalate în secția presaj, acolo unde sunt realizate piesele de caroserie ale mașinilor Dacia.

Roboții sunt absolut necesari în această secție, dacă se urmărește o calitate ridicată a caroseriei. De la celebrele bancuri, în care piesele de caroserie nu se potriveau de la o mașină la alta, în vremea automobilelor Dacia 1300, industria auto a evoluat, componentele din uzinele mărcilor premium fiind măsurate periodic cu laser, pentru a nu exista erori.

FOTO Film de prezentare a noului model electric MINI Cooper SE, pe Transfăgărășan: \ CITEȘTE ȘI FOTO Film de prezentare a noului model electric MINI Cooper SE, pe Transfăgărășan: " "Într-un ac de păr, trece la mică distanță de o turmă de oi."

Nicolae Pavelescu, șeful Sindicatului Automobile Dacia, spune pentru Profit.ro că nu a fost prezent la protestul spontan, dar că în urma revendicărilor salariaților a fost semnat un acord cu conducerea fabricii, pentru refacerea organizării acolo unde au existat discuții. "Este un acord prin care am convenit ca, până săptămâna viitoare, să verificăm toate sesizările privind posturile respective". Angajații au reluat lucrul, după ce reprezentanții companiei au venit pentru a afla care sunt nemulțumirile.

La rândul lui, Ion Iordache, vicelider de sindicat, ne-a spus că acțiunea a fost provocată de faptul că "se propune o reducere masivă a locurilor de muncă la Dacia". "Acțiunea dovedește că uzina Dacia este o uzină vie", a mai spus Iordache, care a mai precizat că argumentele șefilor companiei au inclus și o reducere a producției de automobile la nivel european, inclusiv pentru Renault.

În urmă cu doi ani, când au apărut primele informații despre robotizarea uzinei Dacia, primarul din Mioveni, Ion Georgescu, a încercat să le explice muncitorilor, care tocmai protestau pe marginea modificărilor legate de mutarea contribuțiilor la angajați, că fabrica Dacia din Argeș pierde teren în fața celei din Maroc.

,,Dacă mai exagerează cu aceste proteste de blocare a producției, în 2020 sau 2022 s-ar putea să vedeți mai mulți roboți pe platforma Dacia. Roboții nu au nevoie de antidot, nu au nevoie de echipament de protecție, au productivitate maximă, nu fac rebuturi, sunt doar consumatori de energie electrică și ulei”, a spus primarul. “Cred că majoritatea care intră pe porțile uzinei au văzut roboții la poartă; ăștia nu dau examen, nu fac nici mitinguri”, a mai spus atunci edilul.

viewscnt
Afla mai multe despre
greva dacia
roboti dacia
greva muncitori dacia mioveni