Un tribunal din Germania a interzis joi Uber că ofere servicii transport de pasageri în Germania, argumentând că firma americană nu are licența necesară pentru a efectua această activitate utilizând automobile închiriate, transmite Reuters.
Verdicul este un nou eșec pentru Uber, după pierderea licenței pentru transportul pasagerilor în Londra, autoritatea de reglementare a transporturilor din capitala britanică argumentând că pune în pericol siguranța pasagerilor. Uber a cntestat decizia la Londra, scrie News.ro.
În Germania, unde Uber este prezentă în șapte orașe, între care Frankfurt, Berlin și Munchen, compania lucrează exclusiv cu companii de închiriere a mașinilor și cu șoferii lor licențiați.
CITEȘTE ȘI Cum poate experiența logistică să susțină dezvoltarea comerțului online: propunerile Gebrüder WeissVerdictul intră în vigoare imediat, dar poate fi contestat.
”Vom evalua decizia curții, pentru a stabili pașii următori în vederea continuării serviciilor noastre în Germania”, a declarat un purtător de cuvânt al Uber.
O persoană apropiată companiei a spus că Uber va schimba modul în care își desfășoară activitatea în cea mai mare economie a Europei, adăugând că analizează dacă să conteste decizia curții.
Reclamanta, firma Taxi Deutschland, a anunțat că va cere aplicarea imediată a măsurii și că Uber va fi obligată să plătească amenzi pornind de la 250 de euro pe cursă, care ar putea ajunge la 250.000 de euro pe cursă în caz de repetare a cazurilor.
În 2015, justiția germană a interzis Uber să pună în legătură pasagerii cu șoferi care folosesc mașinile proprii. Serviciul actual al Uber oferă curse cu mașini închiriate, dar instanța a decis că și acest lucru este ilegal, pentru că încalcă regulile referitoare la concurență.
Uber și-a promovat serviciul clienților într-un mod care i-a făcut să creadă că este un furnizor de servicii de transport, potrivit instanței, care a adăugat că firma a selectat anumiți șoferi și a stabilit prețurile.
”Din punctul de vedere a pasagerilor, Uber oferă acest serviciu și este astfel un antreprenor”, a afirmat judecătorul, adăugând că acesta înseamnă că Uber trebuie să respecte legile care guvernează transportul pasagerilor.
Curtea a mai stabilit că Uber a încălcat obligația că mașinile închiriate trebuie să revină la sediul companiei de închirieri după efectuarea unei curse.