ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric
scris 15 oct 2020

Momentul istoric al mărcii Dacia, reprezentat de lansarea primului automobil electric de serie, a avut loc astăzi, la Paris, unde automobilul a fost prezentat chiar de CEO-ul Renault Group, Luca de Meo și de Denis Le Vot, membru în comitetul executiv și coordonator al mărcii Dacia.

Dacia a intrat, începând de astăzi, în rândul mărcilor auto care furnizează clienților un vehicul electric. Spring, așa cum se numește noul automobil, a ajuns în curtea producătorului român mai mult de nevoie decât la cererea clienților, însă caracteristicile sale ar putea face din acest automobil cel mai vândut vehicul electric din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum se reinventează un serviciu de rent-a-car premium: abonament de mobilitate BMW, de la Bavaria Mobility CITEȘTE ȘI Cum se reinventează un serviciu de rent-a-car premium: abonament de mobilitate BMW, de la Bavaria Mobility

Noua Dacia Spring a fost numită de Luca de Meo „Loganul mașinilor electrice”. Vicepreședintele Denis Le Vot a spus și el că Dacia Spring „este a treia revoluție Dacia”, după prima revoluție, Logan, și a doua revoluție, Duster”.

"Marca Dacia a fost întotdeauna preocupată să răspundă nevoilor reale ale clienților. Suntem cunoscuți în industria auto pentru revoluțiile pe care le-am creat, începând cu Logan și continuând cu Duster, primul SUV accesibil publicului larg. Astăzi asistăm la cea de-a treia revoluție a mărcii noastre iar numele său este Dacia Spring. Noul model va aborda trei piețe diferite: cea a mașinilor personale, cea a serviciilor de car sharing, care cuprinde numeroși operatori în toată Europa și în fine cea a transportului utilitar pe distanțe scurte, cu versiunea Cargo. Dacia Spring se va remarca, fără îndoială, ca soluția de mobilitate electrică accesibilă tuturor", a declarat Denis Le Vot, membru al Comitetului Executiv al Groupe Renault, la evenimentul de lansare.

Dacia Spring are un design foarte apropiat de cel al Renault K-ZE, aducând, ca noutăți, elementele estetice regăsite deja pe noile Sandero – Logan, faruri și stopuri, plus alte câteva detalii, inclusiv luminile LED. De altfel, mașina este o replică 99% a lui K-ZE, de la care preia toate elementele tehnice, motorizare și siguranță.

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

Denis Le Vot, cel care va coordona activitatea Dacia, a explicat și care ar putea fi cea mai bună utilizare a noului Spring: companiile de car-sharing. Versiunea prezentată în cadrul evenimentului de lansare a fost una destinată companiei Zity, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de mobilitate din Spania.

Din punct de vedere al dimensiunilor, Dacia Spring este un vehicul mic, de clasă A, cu numai 3,73 metri lungime, 1,62 metri lățime și 1,51 metri înălțime. Are un ampatament de asemenea mic, 2,42 metri, în timp ce volumul portbagajului este de 300 litri, ce poate fi extins la 600 litri, prin rabatarea scaunului. Garda la sol este de 150 mm. 

Modelul dispune, în serie sau opțional, de numeroase echipamente, printre care: direcția cu asistență variabilă 100% electrică, închiderea centralizată de la distanță, geamurile electrice, sistem de aer condiționat manual, sistem multimedia, reglaj electric al oglinzilor retrovizoare.

Între cadranele de bord este amplasat un ecran cu afișaj digital de 3,5” iar sistemul de recunoaștere vocală Google sau Apple poate fi activat la o simplă apăsare pe un buton de comandă amplasat pe volan.

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

Disponibil în opțiune, echipamentul multimedia Media Nav cuprinde un touch screen de 7”, sistem de navigație, radio DAB, conexiune Bluetooth, o priză USB și este compatibil Apple Carplay și Android Auto. Funcția de recunoaștere vocală (via smartphone) poate fi activată cu ajutorul unei comenzi amplasate pe volan.

Motorul electric de 33 kW (echivalent cu 44 CP) este cuplat cu o baterie de 26,8 kWh. Durata de încărcare a bateriei Litiu-ion este de :

  • Mai puțin de o oră pentru o încărcare 80% la o bornă DC 30 kW
  • Mai puțin de 5 ore pentru o încărcare 100% la un Wallbox de 7,4 kW
  • Mai puțin de 8h30 pentru o încărcare 100% la un Wallbox de 3,7 kW
  • Mai puțin de 14 ore pentru o încărcare 100% la o priză standard de 2,3 kW

Aplicația gratuită MY Dacia, disponibilă pe smartphone, va permite afișarea în timp real a nivelului bateriei, a autonomiei restante în kilometri, activarea de la distanță a sistemului de climatizare pentru încălzirea sau răcorirea habitaclului și localizarea mașinii în timp real.

Spring dispune de o autonomie de 225 km conform ciclului WLTP și de 295 km conform ciclului WLTP City (care cuprinde doar partea urbană a ciclului omologat), ceea ce garantează o mare polivalență în utilizare nu doar în mediul urban, cât și în cel peri-urban.

Autonomia poate fi extinsă cu aproape 10% prin acționarea butonului ECO de pe planșa de bord, care limitează puterea la 23 kW (în loc de 33 kW) și viteza maximă, la 100 km/h.

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

Dacia Spring beneficiază de numeroase echipamente de siguranță, printre care: limitator de viteză, ABS, ESP, repartitor electronic al forței de frânare, 6 airbag-uri, apel de urgență (buton SOS), aprindere automată a farurilor și frânare automată de urgență. Activ la viteze cuprinse între 7 și 125 km/h, sistemul detectează, datorită radarului frontal, distanța față de vehiculul aflat în față (atât la staționare, cât și în deplasare). În cazul în care este detectat un risc de coliziune, sistemul alertează șoferul atât vizual cât și acustic înainte de a amplifica performanța sistemului de frânare dacă șoferul frânează dar riscul rămâne prezent sau de a acționa automat frânele dacă șoferul nu apasă pedala.

Dacia Spring Cargo

Renault a anunțat că Dacia Spring va avea și o versiune utilitară, pentru transportul de marfă. Aceasta este destinată întreprinzătorilor și micilor comercianți, fiind prevăzută cu un spațiu de încărcare în locul banchetei spate. Atât planșeul cât și pasajele roților din spate sunt acoperite cu material plastic, asigurând astfel o suprafață plană, rezistentă la uzură. În părțile laterale ale portbagajului sunt prevăzute patru inele de ancorare. Un grilaj metalic separă locurile din față de compartimentul de transport. Lungimea de încărcare a acestei versiuni specifice este de 1 033 mm, pentru un volum de 800 de litri și o sarcină utilă de 325 kilograme.

Disponibilă exclusiv în culoarea albă, Spring Cargo dispune de un echipament de serie care include sistemul de aer condiționat, radio (cu Bluetooth, priză USB și pre-echipare pentru un suport de telefon/smartphone), tapițerie din material textil, mânere de uși exterioare și carcase ale oglinzilor retrovizoare de culoare neagră și roți cu jante din oțel de 14 ”. 

Renault confirmă: Dacia Sandero va fi produs doar în Maroc. La uzina din România vor fi fabricate „alte modele” CITEȘTE ȘI Renault confirmă: Dacia Sandero va fi produs doar în Maroc. La uzina din România vor fi fabricate „alte modele”

Istoria Dacia Spring începe cu un automobil care a fost creat de Renault pentru piața din India. Este vorba despre un mic crossover numit Kwid, dezvoltat pe noua platformă CMF-A0, a alianței Renault Nissan Mitsubishi. Cu dimensiuni de subcompactă și un design care îi dă alura unui SUV, Kwid a devenit nu doar un automobil de succes în India și, apoi, în America de Sud, dar și baza pentru un nou vehicul electric al francezilor.

Așa s-a născut Renault K-ZE, un automobil destinat pieței din China, dar despre care fostul președinte al Renault, Carlos Ghosn, a spus încă de atunci, că va deveni un model global. Mașina și-a găsit între timp și echivalentul chinez, creat și vândut de partenerii Renault din China, prețul acestor două modele fiind primul reper al posibilității ca vehiculul să ajungă în Europa sub marca Dacia. Cu o baterie accesibilă ca preț, având o capacitate mică de energie, cu un interior ceva mai spartan în comparație cu alte automobile electrice din Europa, K-ZE a devenit în martie 2020 Dacia Spring, conceptul ce anticipa modelul de serie. Renault luase decizia aducerii sale în Europa pentru a contribui semnificativ la atingerea țintelor de emisii impuse de Comisia Europeană.

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia spring
dacia electrica
renault suv electric
arkana
preturi dacia spring