Compania de stat strategică de apărare cu profil aeronautic Romaero a intrat în insolvență, cererea proprie a companiei depusă în acest sens fiind încuviințată acum de instanță. Compania a ratat în vara anului trecut șansa de a a deveni centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) a elicopterelor Black Hawk produse de gigantul militar american Lockheed Martin, conform datelor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Principalii acționari ai conpaniei sunt Ministerul Economiei (56,71%), SIF Muntenia (23,24%) și Fondul Proprietatea (18,88%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Administrator judiciar provizoriu a fost desemnată de către instanță societatea Expert Insolvență SPRL, care mai are în portofoliul de profil, printre altele, nume precum Complexul Energetic Hunedoara, Compania Națională a Uraniului, Compania Municipală Consolidări și mai multe firme din grupul Interagro.
În dosar au fost formulate mai multe propuneri de administrator judiciar, de către Romaero ca atare, precum și de către patru dintre creditori.
Romaero, aflată de mai demult într-o situație financiară critică, a obținut în noiembrie anul trecut aprobarea AGA pentru scoaterea la vânzare prin licitație a mai multor clădiri și terenuri din patrimoniul propriu, amplasate în Sectorul 1 din București, la prețul total de pornire, stabilit prin evaluare, de 87,2 milioane lei plus TVA, după cum a relatat atunci Profit.ro.
Cel mai scump, de 52,8 milioane lei plus TVA, era un ansamblu format din 3 clădiri (un depozit uzinal și două anexe tehnice) și terenuri de peste 1 hectar din Bulevardul Ficusului nr. 44.
CITEȘTE ȘI VIDEO&GALERIE FOTO Protestele transportatorilor și fermierilor continuă, la Afumați și Vama Siret. Infotrafic anunță sectoare de drum cu circulație afectatăUlterior, pe 21 decembrie 2023, Consiliul de Administrație al societății a aprobat trimiterea la tribunal a cererii de deschidere a procedurii de insolvență, aprobată acum de judecătorul sindic.
A doua zi, pe 22 decembrie, Romaero a primit de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) al Sectorului 1 al Capitalei ″o serie de încheieri din cuprinsul cărora rezultă că asupra imobilelor scoase la licitație au fost notate cereri de urmărire imobiliară de către CEC Bank SA și ANAF″, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Tranzacție gigant: Synopsys, cu afaceri și în România, cumpără Ansys în una dintre cele mai mari tranzacții la nivel mondial din ultimul anÎn consecință, procedurile de valorificare au fost suspendate pe 8 ianuarie 2024, Romaero anunțând atunci că intenționează să ceară acordul creditorilor pentru vânzările de active imobiliare și să reia licitațiile ″cât mai curând posibil″.
Potrivit companiei, pentru unul dintre terenurile scoase la licitație, în suprafață de 1.265 mp, situat pe Bulevardul Ficusului nr. 44, singurul ofertant calificat a fost o firmă controlată integral de United Business Solutions SRL, operatorul hotelurilor Phoenicia. Acesta este controlat de către Hassan Morad, fratele lui Mohammad Murad, cu 98,5% din capital, conform termene.ro. Licitația ar fi trebuit să aibă loc pe 10 ianuarie.
CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată: Una dintre cele mai mari companii de consultanță digitală din lume cumpără o companie americană cu centru IT în Cluj-NapocaRomaero a decis să solicite intrarea în insolvență după ce a fost obligată de judecători, cu posibilitate de recurs, să plătească despăgubiri uriașe unui om de afaceri care ceruse transformarea unui avion Boeing, în urmă cu mai bine de 15 ani. Intenția declarată a companiei este de a se restructura operațional, pentru a-și eficientiza activitatea și a-și plăti datoriile.
Primii creditori al Romaero care s-au înscris la tribunal pentru a le fi recunoscut statutul sunt două entități cu roluri-cheie la precedenta tentativă de restructurare a companiei aeronautice de stat, demarată în urmă cu circa 3 ani și jumătate. Este vorba de banca de stat CEC Bank și de firma de consultanță CIT Restructuring, parte a grupului Impetum al familiei Cionca.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA eFactură - ANAF a adunat zeci de probleme ale utilizatorilorCIT Restructuring a elaborat și derulat planul de restructurare din 2020, în baza căruia CEC Bank a acordat Romaero credite în sumă totală de circa 60 milioane lei, după cum a relatat Profit.ro aici, aici și aici. Obiectivul era recuperarea măcar parțială a datoriilor bugetare ale companiei, care se cifrau la peste 330 milioane lei la finalul lui 2019. La 30 septembrie 2023, Romaero avea restanțe la stat în sumă totală de aproape 436 milioane lei, cu tot cu dobânzi și penalități.
Alți creditori ai Romaero sunt BCR și Apa Nova.
CITEȘTE ȘI Veneția a început să vândă biletele care să descurajeze turiștii de o zi. Cât costă și când vor fi obligatorii. Plus fără...megafoaneRomaero, specializată în producție, servicii și cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile și militare de pasageri sau cargo, va încerca din nou, pe 22 ianuarie, să scoată bani de capital de lucru de la acționarii săi minoritari privați. La data respectivă, AGA va decide asupra unei propuneri de majorare a capitalului Romaero cu până la 34,426 milioane lei, din care 19,525 milioane lei ar reprezenta conversia în acțiuni a finanțărilor bugetare pentru investiții acordate companiei de către Ministerul Economiei în anii 2019 și 2020.
Pentru a-și conserva actualele cote procentuale de deținere, acționarii minoritari ar trebui să scoată cumulat din buzunar peste 14,9 milioane lei. Problema este că, din 2021 și până în prezent, Romaero a mai convocat AGA exact în același scop de nu mai puțin de 7 ori, fără succes. La niciuna dintre aceste ședințe AGA nu s-a întrunit cvorumul prevăzut de actul constitutiv pentru decizii de majorare a capitalului, de două treimi din drepturile de vot deținute de acționarii prezenți sau reprezentați.
Compania, care a fost executată silit de Hidroelectrica pentru restanțe la plata facturilor de curent, a terminat primul semestru al anului cu pierderi de peste 42 milioane lei, cu 59% mai mari decât în perioada similară din 2022, la venituri totale de 54,2 milioane lei, în scădere cu 4,5%.