Tesla a raportat un profit net de peste 400 de milioane de dolari în primul trimestru, cu ajutorul creditelor de emisii, dar și al tranzacțiilor cu monede virtuale, reprezentând o valoare record înregistrată de companie pentru un trimestru. Veniturile Tesla din vânzarea de mașini au fost mai mici decât cele din trimestrul patru din 2020, dar sunt cu 75% peste cele din trimestrul 1 al anului trecut.
Constructorul american Tesla a reușit cel mai mare profit trimestrial din istoria sa, pe fondul creșterii livrărilor de vehicule, la un nivel record, 184.877 unități. Veniturile din afacerile cu automobile s-au ridicat la 9 miliarde dolari, iar cele totale la 10,3 miliarde dolari, fiind ceva mai mici decât cele din trimestrul anterior. Cu toate acestea, profitul brut a fost de 2,2 miliarde dolari, iar profitul operațional a fost de 594 de milioane dolari, potrivit datelor oficiale publicate de companie. Marja operațională a fost de 5,7%, cu un punct peste cea înregitrată anul trecut. Profitul net raportat a fost de 438 milioane de dolari (circa 360 milioane euro), de 30 de ori mai mare decât cel de anul trecut, din trimestrul 1.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Afacerile Tesla au fost influențate însă de două activități care nu sunt direct legate de producția și vânzarea de automobile. Prima este cea de vânzare a creditelor de emisii, circa 500 milioane dolari în primul triemstru, iar cealalată provine din tranzacțiile cu monede virtuale, bitcoin, în care compania a investit 1,5 miliarde dolari și a vândut circa 300 de milioane de dolari, cu un profit de aproximativ 100 milioane dolari.
Compania a anunțat că și-a fixat o țintă de creștere a livrărilor de circa 50% pentru anul în curs, peste cele peste 500 de milioane de unități vândute în 2020. Unul din pilonii pe care se bazează este fabrica din Germania, care ar trebui să fie finalizată în acest an. Datele transmise de companie, cu ocazia prezentării bilanțului pe primul trimestru, arată că fabrica va începe producția în 2021: „Producția și livrările rămân în vigoare pentru finalul lui 2021”. Însă mai spune că în acest moment este în curs de instalare aparatura pentru vopsitorie, presaj, turnătorie. Abia în 2022 va începe producția de volum. Elon Musk a susținut că în 2022, Model Y „probably quite likley” va fi cel mai vândut autoturism din lume, indiferent de tipul de propulsie.