Tensiuni între ONU și Japonia, din cauza lui Carlos Ghosn. Experții în drepturile omului susțin că i-au fost încălcate drepturile

Tensiuni între ONU și Japonia, din cauza lui Carlos Ghosn. Experții în drepturile omului susțin că i-au fost încălcate drepturile
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 nov 2020

Ministrul japonez al Justiției, Yoko Kawakami, a transmis o opinie critică la adresa reprezentanților Națiunilor Unite, după ce o echipă de experți ai organizației a publicat un document prin care afirmă că fostul președinte Nissan și Renault, Carlos Ghosn, a fost tratat incorect în detenție.

Fostul executiv al Renault și Nissan, Carlos Ghosn, a generat un conflict internațional, după ce o echipă de experți ai ONU, specializați în drepturile omului, a publicat un raport prin care precizează că arestarea repetată a lui Carlos Ghosn, într-un interval scurt de timp, a fost „fundamental incorectă” și a fost considerată „un abuz” care a avut ca scop „menținerea în arest” a lui Ghosn.

Urmărește-ne și pe Google News

Reacția ministrului Justiției din Japonia, Yoko Kawakami, este una dură, fiind folosită expresia „o mare dezamăgire”, referitoare la opinia experților, despre care spune că a fost publicată bazându-se pe „erori factuale”. Ministrul mai susține că raportul s-a bazat numai pe informațiile furnizate de o singură parte, cea a lui Ghosn și a echipei de avocați, „fără să înțeleagă cum funcționează sistemul nostru legal”.

Sistemul de justiție din Japonia a fost criticat în repetate rânduri ca fiind unul retrograd, bazat pe o forță dezechilibrată a autorităților, care limitează aproape complet drepturile acuzaților la apărare. Acuzațiile merg până într-acolo încât se spune că, odată arestat de procurorii japonezi, procentul de condamnare este apropiat de 100%, procesul fiind doar o formalitate. De cele mai multe ori, perioada de detenție preventivă, extrem de dură, este folosită ca mijloc de presiune pentru asumarea faptelor.

Ministrul japonez mai precizează că va lucra împreună cu cei de la ONU, „pentru a corecta neînțelegerile”.

Experții recomandaseră însă guvernului japonez să urgenteze „remedierea situației domnului Ghosn, fără întârziere”. Ei au constatat că arestarea fostului președinte Nissan pentru 130 de zile nu a fost nici necesară, nici rezonabilă și a încălcat drepturile acestuia.

Elon Musk a anunțat că vrea să dezvolte un hatchback electric compact, concurent pentru VW ID.3, pentru Europa CITEȘTE ȘI Elon Musk a anunțat că vrea să dezvolte un hatchback electric compact, concurent pentru VW ID.3, pentru Europa

Carlos Ghosn a fost arestat pe 19 noiembrie 2018, împreună cu fostul său director adjunct, Greg Kelly. Deși a obținut în mai multe rânduri eliberarea pe cauțiune, Ghosn a fost rearestat de fiecare dată, pentru noi acuzații. În cele din urmă, a fost lăsat liber, sub supraveghere, dar a reușit să fugă din Japonia, într-o acțiune în care au fost implicați foști agenți ai serviciilor speciale militare americane. Ajuns în Liban, Carlos Ghosn a făcut declarații acuzatoare la adresa Japoniei și a reușit să scape de o extrădare, bazându-se pe lipsa unui acord între cele două state.

Carlos Ghosn este acuzat că a fraudat Nissan și că a făcut evaziune fiscală prin nedeclararea unor venituri. Fostul președinte neagă toate acuzațiile și susține că totul a fost un aranjament care să împiedice fuziunea dintre Nissan și Renault și care să conducă la îndepărtarea lui de la conducerea companiei.

Procurorii și justiția din Japonia nu au demarat până acum niciun proces împotriva lui Carlos Ghosn, la doi ani de la arestarea sa.

viewscnt
Afla mai multe despre
carlos ghosn
detenție ghosn
japonia arest ghosn
onu japonia
onu ghosn