Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a scumpit în ultimele 2 zile atât benzina, cât și motorina, cu 8 bani/l, prețul benzinei ajungând în apropierea celui maxim al ultimului an, înregistrat în septembrie 2023. Țițeiul Brent este în plină apreciere, situându-se în apropierea celor mai ridicate cotații ale ultimelor 6 luni, conform datelor analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma scumpirilor de vineri, prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,45-7,48 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,20-7,27 lei/l. În stațiile OMV dieselul costă 7,53-7,56 lei/l, iar benzina 7,32-7,36 lei/l.
Așa se face că în stația OMV de pe Șoseaua Chitilei, de exemplu, diferența dintre prețurilor celor 2 tipuri de carburanți a ajuna la 20 de bani/l, iar la cea Petrom din Băneasa la 21 de bani/l.
Tot 20 de bani este diferența de preț și în majoritatea stațiilor MOL și Rompetrol. Cel mai mare ecart între cele 2 prețuri este înregistrat în stațiile Lukoil, unde ajunge la 25 de bani/l.
Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală
Așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară.
La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.
În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.
Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 20 de bani/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.
Cotațiile țițeiului Brent se situează vineri dimineață în aptopierea celui mai înalt nivel din ultimele 6 luni, la puțin peste 91 dolari/baril.
Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 6 luni
În plus, România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.
Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an
Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în special de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.