Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a ajuns la 17 bani pe litru în urma deciziei de joi a liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, de a majora prețul diesel-ului cu 4 bani/l și de a păstra neschimbat prețul benzinei. Aceasta diferență urmează să se reducă cu 3 bani/l peste câteva zile, pe 1 iulie, când, din motive fiscale, motorina se va scumpi cu 40 de bani/l, iar benzina, cu 43 bani/l, conform datelor analizate de Profit.ro.
De la începutul săptămânei trecute și până în prezent, OMV Petrom a majorat cu 22 bani/l prețul motorinei și cu 12 bani/l pe cel al benzinei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma scumpirilor de astăzi, prețul benzinei standard (6,99-7,06 lei/l) se situează cu 13-17 bani sub prețul motorinei (7,16-7,19 lei/l) în stațiile Petrom. Compania mai vinde benzină mai ieftină de 7 lei/l (6,99 lei/l) doar într-o singură stație din capitală (doctor Herescu), unde se poate găsi de altfel și cea mai ieftină motorină (7,16 lei/l).
Și în stațiile OMV situația este asemănătoare, un litru de benzină standard costând 7,11-7,15 lei, iar unul de motorină, 7,24-7,27 lei.
În weekend, înaintea sumpirii fiscale de luni, 1 iulie, șoferii pot cumpăra carburanți mai ieftini, în 123 stații Petrom fiind practicate prețuri promoționale reduse cu 5 bani/l la carburanții standar, scumpirile sunt și mai ridicate, de 8 bani/l.
În perioada 15 iunie – 31 iulie 2024, în 123 din stațiile Petrom, se pot cumpăra carburanți standard mai ieftini cu 5 bani/l și benzină și motorină extra cu 10 bani/l.
Reducerea se aplică direct în prețul de la pompă, în fiecare weekend din perioada campaniei, în intervalul vineri, ora 23:00 – duminică ora 23:00.
Evoluția prețurilor carburanților din capitală din această lună
Cum Lukoil a adoptat joi o decizie similară de scumpire a combustibililor (cu 3 bani/l), în prezent, mai există doar o singură stație (cea Petrom din doctor Herescu) în București în care prețul benzinei se situează sub 7 lei/l.
În următoarele ore, probabil că, așa cum ne-au obișnuit, și celelalte mari companii, Mol și Rompetrol, vor scumpi carburanții, după modelul liderului pieței.
La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.
În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.
Evoluția cotațiilor Brent din ultimele 3 luni
România este importatoare netă de motorină și exportatoare netă de benzină.
Cotațiile țițeiului Brent se situau joi dimineață la aproximativ 85 dolari/baril, în apropierea celui mai ridicat nivel al ultimelor 2 luni.
Ca urmare a politicii fiscale a Guvernului, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 bani/l, iar motorina cu 40 bani/l. Asta după ce, din același motiv de politică fiscală, benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina, cu 26 bani/l, în prima zi a acestui an.
Pentru 2023 guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației, de 13,8% în 2022.
Așa se face că, potrivit formulei de calcul legiferate anul trecut, în 2024, se pare că șoferi vor “plăti” și derogarea acordată pentru 2023, accizele urmând a se indexa mult mai agresiv, probabil nu numai cu rata inflației din 2023, 8,8%, ci și cu cea din 2022, 13,8%.