Șoferii bucureșteni mai pot cumpăra benzina la un preț inferior celui de 7,5 lei/l doar în stațiile Petrom, Lukoil și Soccar, în urma deciziei liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, care va fi urmat în următoarele ore și de companiile concurente, de a scumpi joi combustibilii cu 5 bani/l, la numai 2 zile după ce-i ieftinise cu 4 bani/l. Cotațiile țițeiului se situează la cel mai ridicat nivel al ultimelor 2 luni, cu aproape 10 dolari pe baril peste minimul de 77 dolari/baril înregistrat la începutul lunii iunie.
Cea mai ieftină motorină standard din București poate fi cumpărată la stația Socar de pe strada Vasile Lascăr cu 7,5 lei/l.
Modificarea de prețuri vine după ce marți, OMV Petrom a ieftinit atât benzina, cât și motorina, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, cu 4 bani pe litru, la numai o zi după ce scumpise dieselul cu 40 de bani și benzina cu 43 de bani ca urmare a intrării în vigoare a celei de-a doua creșteri de accize, creștere efectuată de guvern în două etape în acest an.
În urma scumpirilor de astăzi, prețul benzinei standard (7,43-7,50 lei/l) se situează cu 10-14 bani sub prețul motorinei (7,57-7,60 lei/l) în stațiile Petrom.
Evoluția prețurilor carburanților din capitală din această lună
Și în stațiile OMV situația este asemănătoare, un litru de benzină standard costând 7,55-7,59 lei, iar unul de motorină, 7,65-7,68 lei.
Cotațiile țițeiului Brent se situează la aproape 87 dolari/brail, cel mai ridicat nivel de la finalul lunii aprilie, cu aproape 10 dolari pe baril peste minimul de 77 dolari/baril înregistrat la începutul lunii iunie.
Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni
Măsurile fiscale ale guvernul au „stimulat” creșterea cu 10% a prețurilor carburanților în acest an, scumpirea de 1 iulie, survenind uneia, tot fiscală, ca urmare a primei etape de majorare a accizelor, de 29 bani/l la benzină și 26 bani/l la motorină, din prima zi a acestui an.
Pentru 2023, Guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației, de 13,8% în 2022.
Așa se face că, potrivit formulei de calcul legiferate anul trecut, în 2024, se pare că șoferi vor “plăti” și derogarea acordată pentru 2023, accizele indexându-se mult mai agresiv, nu numai cu rata inflației din 2023, 8,8%, ci și cu cea din 2022, 13,8%.