Divizia de investiții a grupului auto Stellantis a ajuns la 11 parteneriate strategice, din care 10 startup-uri și un fond de capital de risc care au ca obiect de activitate mobilitatea. Trei dintre proiectele în care s-a investit se lansează chiar în acest an.
În doar un an de la lansare, Stellantis Ventures, fondul de capital de risc dedicat investițiilor strategice ale constructorului auto Stellantis, are un pachet de 11 companii în care a investit, 10 dintre acestea fiind startup-uri care urmăresc îmbunătățirea ofertei de mobilitate și experiența clienților. De asemenea, Stellantis Ventures a ivnestit și într-un fond de capital de risc dedicat mobilității, al cărui nume nu îl dezvăluie. Compania spune că primele trei proiecte dezvoltate de aceste startup-uri sunt gata de lansare în 2023.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Transformarea Stellantis într-o companie de tehnologie de mobilitate înseamnă că trebuie să avem o mentalitate de startup, să ne concentrăm pe clienții noștri și să lucrăm cu maxim de nerăbdare”, a declarat Ned Curic, Chief Technology Officer al Stellantis. „Folosim puterea Stellantis Ventures pentru a intra în legătură cu companii care dezvoltă tehnologii de ultimă oră despre care credem că pot transforma experiența la bord și pot îmbunătăți industria mobilității, pentru clienții noștri și pentru societatea din întreaga lume”.
Împărțite pe trei piloni de dezvoltare, numiți generic Care, Tech și Value, companiile acoperă diferite segmente de piață.
Pe segmentul Care, Stellantis a investit în procesarea cu plasmă 6K UniMelt, o platformă de ultimă generație pentru producerea de materiale critice de lungă durată pentru bateriile vehiculelor electrice, imprimarea 3D și nenumărate alte aplicații. De asemenea, Beweelsociety , un start-up care dezvoltă biciclete electrice conectate și oferă o gamă largă de servicii, printr-o singură aplicație, inclusiv servicii de finanțare, asigurare și întreținere. Primele biciclete electrice vor fi vândute în 2023. NetZero dezvoltă o tehnologie ecologică specializată în transformarea deșeurilor agricole în biochar, o formă extrem de stabilă de carbon, care poate fi încorporat în solurile agricole, îmbunătățind recoltele și reducând utilizarea îngrășămintelor.
Pe segmentul Tech, una din investiții este Nauto, care implementează inteligența artificială și tehnologia de viziune computerizată combinată cu analiza datelor de risc în peste 800 de flote comerciale, contribuind la economisirea de bani și de vieți, făcând conducerea mai sigură. Aplicațiile cloud și mobil ale Nauto îi ajută pe managerii de flote să își gestioneze mai eficient vehiculele, să identifice și să sprijine șoferii expuși riscului și să accelereze procesarea cererilor. Aplicația va fi funcțională din acest an.
Trails Offroad , condus de experți și entuziaști de off-road, oferă o bibliotecă digitală de peste 3.000 de ghiduri detaliate de trasee off-road din Statele Unite și Canada, care pot fi descărcate în sistemul Uconnect. Fiecare ghid de traseu oferă informații detaliate, inclusiv o descriere a traseului, repere cheie, niveluri de dificultate a traseului, puncte de interes, videoclipuri și comentarii. Anumite vehicule Jeep noi vor avea acces la peste 200 de ghiduri de trasee de top, inclusiv toate cele 62 de trasee Jeep Badge of Honor, prin sistemul multimedia, ca serviciu de abonament.
Viaduct este o platformă de inteligență artificială concepută pentru a îmbunătăți analiza calității și întreținerea vehiculelor. Platforma prezice starea de sănătate a vehiculului și îmbunătățește rutinele de întreținere preventivă a vehiculului.
CITEȘTE ȘI FOTO Renault a prezentat un nou concept-car - H1st VisionGeoflex , un operator global de tehnologie de poziționare prin satelit, conceput pentru a crește acuratețea, integritatea și continuitatea tuturor receptoarelor Global Navigation Satellite Systems (GNSS), indiferent de marcă, cu o precizie de 4 centimetri oriunde în lume, pe uscat, pe mare și în aer.
Envisics este un pionier global al tehnologiilor holografice dinamice și al aplicării acestora pentru afișaje heads-up cu realitate augmentată (AR-HUD) și sisteme de senzori auto. Tehnologia avansată a lui Envisics are capacitatea de a transforma afișajele auto și de a revoluționa experiența în vehicul.
În fine, pe segmentul de Value, sunt de asemenea două investiții importante. Electra Vehicles oferă soluții software pentru baterii, cu controale active și adaptive pentru sistemele de gestionare a bateriei, analiza predictivă a bateriei și software de proiectare a pachetului de baterii. Cu funcții de îmbunătățire a bateriei bazate pe inteligența artificială și învățarea automată (AI/ML), Electra își propune să maximizeze întregul potențial al energiei bateriei.
Lyten este cea mai nouă investiție, fiind compania care a creat 3D Graphene™, un material inovator, bazat pe carbon, care contribuie la reducerea greutății vehiculelor, dar și o baterie revoluționară, cu litiu – sulf.
Stellantis Ventures a fost înființată, cu o investiție inițială de 300 de milioane de euro, în martie 2022 ca parte a planului strategic Dare Forward 2030, care stabilește o serie de obiective, între care se află electrificarea completă a gamei și reducerea la jumătate a emisiilor de CO2 comparativ cu 2021.