Ryanair blochează ajutorul de stat acordat unei alte companii aeriene

Ryanair blochează ajutorul de stat acordat unei alte companii aeriene
scris 8 mai 2024

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a admis o plângere a companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair privind salvarea financiară de către guvernul german a companiei aeriene charter Condor.

În iulie 2021, Comisia Europeană a aprobat un pachet de sprijin de stat în valoare de 321 de milioane de euro pentru compania aeriană, după ce aceasta a întâmpinat dificultăți din cauza insolvenței Thomas Cook, fosta sa companie-mamă.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Start pentru un nou drum de mare viteză CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou drum de mare viteză
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ryanair a depusînsă  un dosar împotriva Comisiei Europene la CEJ pe motiv că nu a efectuat o investigație oficială asupra ajutorului pentru restructurare și a situației financiare a Condor.

Acum, CEJ a hotărât că Comisia ar fi trebuit să lanseze o astfel de investigație din cauza îndoielilor cu privire la compatibilitatea ajutorului de stat cu legislația UE, în special în problema „împărțirii adecvate a sarcinilor”.

Toyota - performanță mai greu de atins în industria auto. Profit majorat cu peste 100%, în condițiile unei creșteri mult mai mici a veniturilor CITEȘTE ȘI Toyota - performanță mai greu de atins în industria auto. Profit majorat cu peste 100%, în condițiile unei creșteri mult mai mici a veniturilor

Instanța a constatat că Ryanair „demonstrase într-o măsură suficientă” că Comisia ar fi trebuit să aibă îndoieli cu privire la ajutorul de stat.

A concluzionat că orice ajutor de restructurare pentru Condor care i-a consolidat poziția capitalului propriu ar fi trebuit să fie acordat astfel încât să se asigure că statul german ar fi avut o cotă rezonabilă din orice câștiguri viitoare din valoarea companiei.

Ryanair a salutat decizia Tribunalului UE cu privire la ceea ce a numit ajutorul de stat „discriminatoriu” care favorizează Condor față de toate celelalte companii aeriene din UE.

Se modernizează drumul spre Sarmizegetusa Regia. 68 de milioane de lei vor costa cei 17 kilometri CITEȘTE ȘI Se modernizează drumul spre Sarmizegetusa Regia. 68 de milioane de lei vor costa cei 17 kilometri

Un purtător de cuvânt al Ryanair a spus că una dintre cele mai mari realizări ale UE este crearea unei adevărate piețe unice pentru transportul aerian.

„Aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului german pentru Condor a fost împotriva principiilor fundamentale ale dreptului UE. Hotărârea de astăzi confirmă încă o dată că Comisia trebuie să acționeze ca un gardian al condițiilor de concurență echitabile în transportul aerian și nu poate semna ajutorul de stat discriminatoriu promovat. de guvernele naționale”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Intervenția Tribunalului UE este un triumf pentru concurența loială și pentru consumatorii din UE”, au adăugat ei.

VIDEO Rusia vrea să producă limuzina lui Putin la fosta fabrică a Toyota din Sankt Petersburg CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia vrea să producă limuzina lui Putin la fosta fabrică a Toyota din Sankt Petersburg

În 2020, compania aerienă germană Condor Flugdienst, o subsidiară a touroperatorului britanic Thomas Cook, intrat în faliment, va fost preluată de compania aeriană poloneză LOT.

Condor avea o flotă de aproape 60 de avioane și circa 4.900 de angajați în timp ce LOT avea o flotă de 80 de avioane. Condor operează 59 din cele peste 100 de avioane ale grupului Thomas Cook.

În Germania, Condor concurează cu Lufthansa și TUI fly.

EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România

Premierul polonez Mateusz Morawiecki apreciat că achiziția este o dovadă a puterii economiei Poloniei. "Până acum, companiile străine preluau active poloneze importante, dar acum rolurile s-au inversat", a afirmat Morawiecki.

În toamna anului 2018, Guvernul Poloniei a anunțat că are în plan, cu implicarea LOT, construcția unui aeroport în valoare de 19 miliarde de dolari în apropierea Varșoviei, care să fie cel mai mare din Europa, pentru a demonstra importanța economică tot mai mare a țării. Noul aeroport, care se va afla la o distanță de 15 minute cu trenul față de gara centrală din Varșovia, este esențial pentru ambițiile LOT de triplare a traficului de pasageri și de dezvoltare a zborurilor pe distanțe lungi, către Asia și Americi.

Polonia este a șasea cea mai populată țară din UE și a opta mare economie din blocul comunitar, iar guvernul de la Varșovia afirmă că aeroportul poate arăta că țara este o putere emergentă.

LOT este o companie membră a Star Alliance. În 2019, pentru al patrulea an la rând, LOT a raportat o creștere puternică a numărului de pasageri. Compania poloneză a transportat peste 10 milioane pasageri anul trecut, cu 1,3 milioane mai mulți decât în 2018. 

FOTO Mercedes-Benz a dezvăluit noua generație GLA, într-un eveniment exclusiv digital CITEȘTE ȘI FOTO Mercedes-Benz a dezvăluit noua generație GLA, într-un eveniment exclusiv digital

LOT deține 49% și din compania aeriană Nordica, controlată de statul estonian.

LOT este abia al 19-lea operator aerian din Europa, dar are unele avantaje, fiind unul dintre puținii operatori independenți care mai activează în regiune. Nu este însă cea mai mare companie aeriană de pe piața poloneză, Wizz Air și Ryannair având mai mulți pasageri.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunțat în septembrie 2019 intrarea în faliment.

FOTO Cristiano Ronaldo a cumpărat cel mai scump apartament din Portugalia CITEȘTE ȘI FOTO Cristiano Ronaldo a cumpărat cel mai scump apartament din Portugalia

Ulterior, Condor a primit de la Guvernul german un credit punte în valoare de 380 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
thomas cook
condor
lot
polonia