România domină clar în clasamentul aeroporturilor europene cu cele mai mari creșteri de trafic în 2016, arată datele Consiliului Aeroporturilor Internaționale din Europa (ACI Europe), asociație ce reprezintă peste 500 de aeroporturi din 45 de țări. Primele trei poziții sunt ocupate de aeroporturi din România, în frunte cu aeroportul Oradea, cu o creștere a numărului de pasageri de aproape 500% comparativ cu 2015.
Mai exact, Aeroportul Internațional Oradea a înregistrat anul trecut o creștere de 487,7% a numărului de pasageri, potrivit unui comunicat ACI Europe. Pe locul secund, cu un avans anual de 131,3%, se află aeroportul din Iași, urmat de Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu (+121,8%), aeroportul Ostend, din Belgia (+64,5%) și aeroporturile Palanga (Lituania) și Kharkiv (Ucraina), fiecare cu o creștere de 60,1% a traficului de pasageri.
Toate cele șase aeroporturi sunt încadrate de ACI Europe în ultima grupă de aeroporturi în funcție de trafic. În cazul celor trei aeroporturi românești, numărul pasagerilor nu depășește 47.000 pe an, potrivit The Telegraph.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Operatorii low-cost au fost principalii catalizatori ai creșterilor înregistrate anul trecut, arată ACI Europe, ceea ce a condus la o concentrare a traficului pe aeroporturile secundare și pe cele de dimensiuni medii, precum Aeroportul Internațional Henri Coandă, care a raportat un avans de 18,3% al numărului de pasageri.
Dintre marile aeroporturi europene, tranzitate de peste 25 milioane de pasageri anual, Dublin a consemnat cea mai mare creștere procentuală a numărului de pasageri (+11,5%), urmat la mică distanță de Barcelona (+11,2%), Amsterdam-Schiphol (+9,2%), Copenhaga (+9,1%) și Madrid (+7,7%).
Aeroportul Heathrow din Londra a fost cel mai tranzitat aeroport european în 2016, cu 75,7 milioane pasageri (+1% vs. 2015), urmat de Charles de Gaulle (Paris), cu 65,9 milioane pasageri și Schiphol (Amsterdam), cu 63,6 milioane pasageri. Pe fondul instabilității politice din Turcia, aeroportul Ataturk din Instanbul a pierdut două poziții în clasamentul celor mai aglomerate aeroporturi, de pe locul trei până pe locul cinci, cu un trafic de 60 milioane de pasageri, în scădere cu 2,1% față de anul 2015.
La nivelul continentului, traficul de pasageri a depășit pentru prima oară 2 miliarde de persoane, în urcare cu 5,1% comparativ cu anul anterior. Cea mai mare creștere procentuală a numărului de pasageri a fost înregistrată în Islanda (+40,4%), urmată de România (+23,8%) și Ucraina (+23,3%).
Creșterea traficului de pasageri în 2016 vs 2015. Sursa foto: ACI Europe, via The Telegraph