Romaero vrea să atragă contracte de 1,5 miliarde euro în următorii ani, iar în 2019 ar putea intra pe profit

Romaero vrea să atragă contracte de 1,5 miliarde euro în următorii ani, iar în 2019 ar putea intra pe profit
scris 10 apr 2018

Romaero București, companie de stat specializată în producție, servicii și cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile și militare de pasageri sau cargo, ar putea absorbi între 350 milioane euro și 1,5 miliarde euro în următorii 5-10 ani, în baza parteneriatelor încheiate cu furnizorii de tehnică militară, reprezentând 8-10% în media anuală din alocările bugetare pentru înzestrare către Ministerul Apărării Naționale, arată convocatorul Adunării Generale a Acționarilor din 30 aprilie.

”Romaero poate furniza tehnică miltară și serviciile-suport (garanție, mentenanță, modernizări etc.) pe întreaga durată de viață a echipamentelor în cadrul unor programe de înzestrare ale Ministerului Apărării deja aprobate de Parlament. De asemenea, Romaero oferă în premieră posibilitatea de a fabrica în România majoritatea echipamentelor pentru unele programe necesare forțelor armate ale României și unor state aliate din regiune, pentru care în ultimii peste zece ani nu au existat soluție în țara noastră: elicoptere militare multi-rol, vehicule 4x4, drone tactice și strategice”, a declarat directorul general al companiei, Remus Vulpescu, pentru News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El precizează că în programele din ambele categorii, Romaero asigură reducerea cu 60-80% a cheltuielilor cu importurile, ceea ce, prin păstrarea în țară a majorității banilor cheltuiți de armată, ar fi un ajutor important în regenerarea veniturilor bugetare din care sunt finanțate cheltuielile de apărare.

”În contextul asigurării efective a veniturilor bugetare în cotă de peste 2% din PIB pentru apărare începând din 2017, Romaero – una dintre principalele întreprinderi publice din industria de apărare – și-a propus să absoarbă fonduri de valoare mai ridicată decât în anii anteriori atât prin contracte/comenzi directe plasate de entități din subordinea Ministerului Apărării Naționale, cât și în cadrul programelor de cooperare industrială și compensatorii subsecvente unor achiziții de tehnică militară efectuate de statul român”, arată convocatorul Adunării Generale a Acționarilor din 30 aprilie.

Zeci de români plecați de Paște au rămas blocați pe aeroport la Roma. Ryanair le oferă o singură noapte de cazare și întoarcere în țară abia miercuri, joi sau vineri CITEȘTE ȘI Zeci de români plecați de Paște au rămas blocați pe aeroport la Roma. Ryanair le oferă o singură noapte de cazare și întoarcere în țară abia miercuri, joi sau vineri

Romaero a estimat o pierdere de 25,94 milioane lei în 2018, o ameliorare cu 42% față de rezultatul bugetat pentru anul precedent. Totodată, având în vedere că pierderea înregistrată în 2017 a fost redusă la 28,31 milioane lei față de cea prevăzută prin buget, estimările pentru 2018 reprezintă o reducere a pierderilor cu 8% față de rezultatul negativ raportat anul trecut și pierderi mai mici cu 57% față de rezultatul înregistrat în 2016, potrivit documentelor ce urmează a fi aprobate de acționari.

De asemenea, societatea de stat estimează că ar putea ajunge pe profit anul viitor, cu un profit brut de 884.000 lei, urmând ca în 2020 să atingă un rezultat brut de circa 8 milioane lei.

Romaero și-a bugetat totodată investiții de 27,39 milioane lei în acest an, de aproape nouă ori mai mari față de investițiile realizate anul trecut, de 3,16 milioane lei. Estimările pentru 2019 se ridică la 13,77 milioane lei, iar investițiile planificate pentru 2020 sunt în sumă de 22,95 milioane lei.

”Planul de investiții avut în vedere la construcția BVC 2018 este axat pe modernizarea activelor critice de producție, finalizarea infrastructurii informatice și demararea înființării propriei infrastructuri energetice”, a precizat Vulpescu.

Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridică la 116,29 milioane lei, cu peste 65% mai mari față de cele realizate anul trecut, de 70,41 milioane lei. Pentru anul viitor, Romaero și-a planificat venituri totale de 148,29 milioane lei și de 169,29 milioane lei.

Plățile restante estimate pentru finalul acestui an sunt de 25,84 milioane lei, în scădere cu peste 90% față de arieratele acumulate în perioada 2008-2017.

După concedierile colective care până în 2016 au redus personalul Romaero la aproape 700 salariați, compania are în prezent circa 800 angajați și vrea să continue regenerarea forței de muncă crescând numărul de angajați la peste 900 în 2018, peste 1.100 în 2019 și peste 1.200 în anul 2020.

Compania își propune pentru acest an venituri din producția vândută de 89,4 milioane lei, în creștere cu 76,5% față de nivelul planificat pentru anul 2017.

“Am estimat foarte prudent veniturile, numai pe baza certitudinilor existente în decembrie 2017. Între timp, am mai avansat cu dezvoltarea afacerilor și putem obține în 2018 un rezultat mai bun decât cel bugetat, astfel cum am făcut și în 2017. Este important și ca administratorul pachetului de acțiuni aparținând statului să renunțe la timiditatea din trecut și să încurajeze performanța prin mijloacele prevăzute de lege”, a adăugat Vulpescu.

Romaero, companie controlată de Ministerul Economiei, are în prezent circa 800 de salariați și o valoare de piață de 196,4 milioane lei, cu valoarea activelor de peste 800 milioane lei și datorii de peste 300 milioane lei acumulate în ultimii zece ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero