Constatarea contravențiilor comise de către șoferi va putea fi realizată și prin intermediul înregistrărilor cu aparate video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile locale, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiția ca proba video sa fie însoțită de declarația pe propria răspundere a participantului la trafic care o furnizează asupra faptelor petrecute, precum și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate.
Un proiect legislativ a fost inițiat în acest sens de deputatul USR Mihai Botez, care amintește că o soluție similară a fost deja implementată în unele state europene.
Astfel, în Marea Britanie cetățenii care iau act de săvârșirea unei contravenții la regimul circulației pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva fapta pe un site web. După completarea unui formular electronic, înregistrarea ajunge direct la unitatea de poliție din zona unde a fost semnalată săvârșirea contravenției, care analizează imaginile și ia măsurile ce se impun.
CITEȘTE ȘI Proiect INEDIT - Mașinile cu volan pe partea dreaptă, interzise cu totul pe drumurile din RomâniaPrin urmare, proiectul modifică Codul rutier în sensul redefinirii ”mijlocului video” ca fiind ”dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritățile administrației publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat și verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfășurarea unui eveniment, și cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.
De asemenea, inițiativa introduce un nouă prevedere, potrivit căreia: ”Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat ı̂n săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității ı̂nregistrării video furnizate de către acesta”.
Proiectul modifică și Codul penal în sensul în care infracțiunea de falsificare să se refere și la înregistrările video furnizate de conducătorii auto, nu doar la înregistrările tehnice, realizate în tot sau în parte, în mod automat, cu dispozitive tehnice omologate. Falsificarea de către participanții la trafic a imaginilor furnizate poliției va fi snacționată cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia Spring s-a scumpit. România are acum una dintre cele mai scumpe versiuni din Europa”Nu puține sunt cazurile în care încălcarea cu intenție sau din culpă a regulilor de circulație a dus la producerea unor accidente grave, iar determinarea persoanei vinovate a fost dificil de realizat în lipsa constatării directe a polițistului rutier sau a prezenței unor martori la locul și în momentul producerii incidentului din trafic. Multe încălcări ale regulilor de circulație sunt surprinse de camerele de bord ale participanților la trafic, dar înregistrările nu pot fi folosite de polițiștii rutieri ca bază pentru constatarea contravențiilor și aplicarea de sancțiuni”, susține autorul proiectului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum