Nu mai puțin de 74 de mine de război au fost au fost descoperite și distruse de la începutul războiului din Ucraina, dintre care 7 de autoritățile din România, a anunțat viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale.
Potrivit acestuia, Ucraina a descoperit și distrus cea mai mare parte a acestora, după care urmează România, cu 7 mine dezafectate, Turcia, cu 6, Bulgaria (4) și Georgia (2).
„Minarea pe timp de răzbii este o operațiune secretizată. Nici nu îndrăznim să întrebăm autoritățile ucrainene... nu știm dacă și cât au minat ele apele teritoriale”, a afirmat Panait, în cadrul „International Public Forum: NATO și provocǎrile pentru 2023 - 2024: Securitatea bazinului Mǎrii Negre. Cât de sigurǎ mai este lumea?”
CITEȘTE ȘI Undă verde - Leoni, cu 3 fabrici în România, va fi preluat de un miliardar austriac15 nave militare românești patrulează în prezent pentru asigura libertatea navigației și siguranța traseelor comerciale, patrulând de-a lungul rutelor recomandate vaselor comerciale.
„Echipamentele fără pilot sunt o soluție, am dotat o parte din nave cu drone, pentru că mina este o armă perfidă, pe timpul nopții este aproape imposibil de descoperit și cu echipamente radar și vizuale”, a adăugat viceamiralul.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale a precizat că, în prezent, încă sunt descoperite și distruse mine din cel de-al doilea război mondial.
Nave rusești de război s-au apropiat vara trecută periculos de mult de platforma petrolieră Ana, parte a exploatării offshore de gaze naturale Midia, cea mai nouă din Marea Neagră românească, operată de compania americană Black Sea Oil&Gas (BSOG) din grupul Carlyle, iar în apropiere a fost descoperită și o mină maritimă, care a explodat fără a face victime sau pagube materiale.
O navă militară românească, cu 75 de militari la bord, a lovit în septembrie anul trecut o mină descoperită în Marea Neagră în timp ce încerca să o neutralizeze. Nici în prezent, aceasta nu a fost reparată.