„Oprește-te sau te concediez”. Românul căruia Uber i-a cerut scuze după un avertisment total deplasat

„Oprește-te sau te concediez”. Românul căruia Uber i-a cerut scuze după un avertisment total deplasat
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2023

Un român în vârstă de 39 de ani, care s-a mutat în Marea Britanie în urmă cu șapte ani, a ajuns până la Curtea de Apel din Amsterdam pentru a-și face dreptate după ce era să fie concediat de HR-ul automat al Uber-ului pentru că a schimbat o rută din cauza unui pod închis temporar, relatează The Guardian.

În timpul pandemiei de coronavirus, el lucra ca șofer de Uber în Londra, când pe aplicație primește mesajul de avertisment: „Am detectat o activitate frauduloasă, prin urmare trebuie să te oprești, altfel trebuie să te concediez”, își amintește el.

Urmărește-ne și pe Google News
Febra Ferrari? \ CITEȘTE ȘI Febra Ferrari? "Vor fi obiecte de cult."

„Mi-am spus că „trebuie să fie o greșeală, știu că nu am făcut nimic.” Dar două săptămâni mai târziu, am primit un alt mesaj: exact același mesaj, cu diferența că de data aceasta spuneau: „Este ultimul avertisment. Încă o dată și s-a terminat.”, scrie Hotnews.ro

Când a sunat la numărul de asistență pentru șoferii Uber pentru a înțelege de ce a fost avertizat, spune că s-a confruntat cu o experiență frustrantă. Problema părea să fie cauzată de modificarea neașteptată a unui traseu, deși el insistă că nu a taxat clientul suplimentar pentru acest lucru.

„Vă puteți imagina cât de greu a fost să explic unui operator Uber – nu știu unde era acesta – că tunelul Blackwall a fost închis în timpul unei călătorii și așa că a trebuit să fac un ocol lung?”, spune el.

Nu a reușit să obțină o explicație fără echivoc a motivului pentru care a fost avertizat pentru „activitate frauduloasă” de către sistemele Uber.

Românul povestește că principala lui îngrijorare în acel moment era că Uberul era singura sursă de venit și era pandemie, iar dacă pierdea asta, nu ar fi știut încotro să o apuce.

„Într-o companie normală, ai avea un departament de HR și acest tip de problemă poate fi rezolvată într-un fel sau altul – nu neapărat în favoarea ta, dar ai avea o echipă specializată”, adaugă el.

Cu ajutorul sindicatului său, App Drivers and Couriers Union, a continuat să solicite datele deținute de Uber despre el și mai ales care sunt nemulțumirile, dar tot nu a aflat cu ce a greșit.

Iftimie a dat în judecată Uber

Cu ajutorul Worker Info Exchange și al sindicatului său a dat în judecată Uber – și o altă aplicație de transport pentru care a lucrat, Ola – la Curtea de apel din Amsterdam, unde se află sediul central european al Uber.

Febra Ferrari? \ CITEȘTE ȘI Febra Ferrari? "Vor fi obiecte de cult."

Instanța a constatat că el și alți șoferi implicați în caz aveau dreptul la mai multe informații despre modul în care au fost luate deciziile automatizate cu privire la aceștia.

CONFIRMARE FOTO Ion Țiriac lansează construcția unui mare complex CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Ion Țiriac lansează construcția unui mare complex

Chiar înainte ca acest caz să ajungă în instanță, Uber și-a cerut scuze și a recunoscut că a făcut o greșeală.

„În România comunistă descrisă de părinții mei, nu puteai să spui o vorbă: nu puteai să spui nimic. Ai fi putut fi arestat pentru că ai spus o glumă despre persoana greșită. Nu am făcut această mare schimbare pentru a încerca să aduc comunismul aici cu mine: vreau ca eu și copiii mei să fim britanici. Așa că atunci când există ceva ce cred că nu este în regulă, lupt pentru asta”, spune acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
uber
concediere
roman