Northvolt, companie suedeză specializată în producția de celule de baterii pentru vehicule electrice, în cadrul căreia dețin acțiuni mai mulți constructori auto, printre care VW, BMW și Volvo, a produs primele celule în fabrica sa din Skelleftea, Suedia.
Cel mai mare proiect european din domeniul energeiei electrice auto, uzina Northvolt din Suedia, a demarat producția, fiind anunțată fabricarea primelor celule de baterii.
„Marcăm un nou capitol în istoria industrială europeană, prima celulă desenată, dezvoltată și asamblată într-o gigafabrică de către o companie locală europeană de baterii”, a transmis Northvolt, care anterior promisese că va produce primele celule în 2021, chiar dacă asta se va întâmpla în noaptea de Anul Nou.
Northvolt a fost înființată în 2017, când a fost anunțată prima sa uzină, din Suedia. Fabrica produce celule prismatice, ce vor fi livrate constructorilor auto pentru propriile linii de baterii. Producția va crește în continuare, astfel ca în 2022 să poată fi făcute primele livrări către clienții companiei.
„Astăzi este o bornă majoră pentru Northvolt a cărei echipă a lucrat din greu pentru a o atinge. Desigur, prima celulă este doar începutul. În anii care vin vom urmări extinderea producției Northvolt Ett pentru a permite tranziția europeană la energia curată”, a declarat Peter Carlsson, CEO și fondator al Northvolt.
Celulele produse de uzina suedeză au fost dezvoltate în Northvolt Lab, uzina de industrializare din Vesteras, Suedia, care a început activitatea în 2020. Capacitatea noii fabrici de celule va ajunge la 60 GWh pe an, pentru a putea onora contractele în valoare de 30 de miliarde de euro pe care compania le-a încheiat cu o serie de companii din industrie, între care BMW, Scania, Volkswagem, Volvo Cars, Polestar și Fluence. Fiecare dintre companii și-a comandat propriile formate de celule, în funcție de arhitectura mașinilor pe care le vor utiliza.
Uzina Northvolt Ett din Skelleftea, o localitate cu o istorie îndelungată în extracțiile de minereu din Suedia, are 500 de angajați, din 56 de țări.