Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anunțat astăzi că timbrul de mediu va fi restituit proprietarilor de mașini care l-au plătit. Guvernul va elabora un memorandum în acest sens.
Anterior, ministerul preciza taxa auto deja plătită de șoferi și care trebuia restituită acestora într-un interval de 5 ani nu va mai fi dată înapoi, deoarece ordonanța care permitea rambursarea a fost anulată de la 1 februarie.
Astăzi, însă, într-o conferință de presă la Sibiu, Constantin a anunțat că a discutat cu ministrul de Finanțe și că va fi adoptată o decizie privind restituirea timbrului de mediu încasat deja.
Întrebat dacă taxa care a fost abrogată la 1 februarie 2017 va fi restituită proprietarilor de mașini, Daniel Constantin a fost foarte ferm. “Cu ministrul de Finanțe chiar și ieri am discutat despre sumele pe care le datorăm cetățenilor. Ce pot să vă asigur este că toate sumele care au fost plătite vor fi înapoiate. E o decizie a instanței și aici nu este loc de interpretări”.
CITEȘTE ȘI Noi detalii despre taxarea mașinilor cu stickere: Impozit mai mare pentru mașini poluanteMinistrul a precizat că nu știe când și cum vor fi restituiți banii, deoarece este o sumă foarte mare. “Cum vom rambursa aceste sume, urmează să stabilim, printr-un memorandum pe care îl vom avea în săptămânile următoare pe masa Guvernului. Atât timp cât statul roman și-a permis să le încaseze, trebuie să le ramburseze”, a mai spus Constantin.
El a mai adăugat că se poate alege posibilitatea de eșalonare de-a lungul timpului, dar nu în tranșe de bani, deoarece există o decizie care spune că banii trebuie restituiți integral, așa cum au fost încasați. “Statul a încasat acești bani în timp. Nu cred că putem să-i rambursăm dintr-o dată”, a mai spus Constantin, care a concluzionat: “Ar putea să dureze mai mult de un an, pentru că sumele sunt destul de mari.”
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorateÎn aceași conferință de presă, Daniel Constantin a spus că legislația care va introduce stickerele colorate pentru mașini, anunțată în premieră de Profit.ro, în funcție de gradul lor de poluare, va fi realizată în 2-3 luni.
Ministrul a precizat că nu va exista o nouă taxă, care să înlocuiască timbrul de mediu. “S-a luat decizia ca România să nu introducă o nouă taxă care să înlocuiască taxa de timbru, ci să creeze doar legislația, astfel ca autoritățile publice locale, dacă vor considera necesară, să introducă, atunci când vor dezvolta infraastructura și modalitățile alternative o eventual taxă pentru zonele supraaglomerate.”
Cert este faptul că, în scurt timp, mașinile înmatriculate în România vor fi obligate să poarte pe parbriz un sticker colorat. “În perioada imediat următoare vom identifica mașinile și vom avea câte un sticker de culoare diferită în parbrizul fiecărie mașini în funcție de gradul de poluare. Asta nu însemană costuri suplimentare sau taxe pe care le percepem.”
“În următoarele 2-3 luni vom crea cadrul legislativ, astfel încât primăriile să poată face aceaastă zonare.”