Deși Guvernul a stabilit, recent, prin ordonanță, menținerea și pentru 2019 a punctului de amendă la nivelul de 145 de lei, parlamentarii PSD propun acum o nouă modalitate de calcul al punctului de amendă, formulă care ar duce la reducerea cu circa o treime a valorii punctului.
De ce este important: Punctul de amendă este stabilit prin lege la 10% din nivelul salariului minim brut, iar o majorare a salariului minim brut conduce automat la majorarea amenzilor, dacă Guvernul nu intervine, ca în acest caz.
Mai este important: Punctul de amendă a fost menținut și pentru 2019 la nivelul a 10% din salariul minim brut aferent anului 2017, nivel aplicat și anul acesta.
Guvernul a decis înghețarea punctului de amendă în ordonanța de urgență prin care a stabilit cadrul legal necesar pentru introducerea salariului minim diferențiat, mai ridicat pentru persoanele cu studii superioare și pentru cele cu vechime de minimum 15 ani.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Noi reguli pentru servicii de ridesharing: Platforme ca Uber și Taxify vor trebui înregistrate fiscal în România și să raporteze autorităților cursele. Mașinile vor avea ecuson special, șoferii vor plăti o taxă anualăÎn pofida acestei înghețări a punctului de pensie, mai mulți deputați PSD s-au gândit că, dacă Guvernul tot majorează salariul minim, punctul de amendă tot va crește la un moment dat, așa că ar fi potrivită schimbarea modalității de calcul a punctului de amendă.
Prin urmare, ei propun ca punctul de amendă să nu mai reprezinte valoric 10% din salariul minim brut, ci 20% din indicele social de referință (ISR), stabilit prin hotărâre a Guvernului.
În prezent, indicele social de referință este stabilit la 500 lei, ceea ce, conform noii formule de calcul, ar conduce la o valoare a punctului de amendă egală cu 100 lei, valoare cu 31% mai mică decât cea actuală de 145 lei.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană vrea să protejeze producătorii din UE prin taxe definitive la importurile de biciclete electrice din China. România e unul dintre producătorii europeni relevanțiBine de știut: În eventualitatea că proiectul va fi adoptat, trebuie luat în calcul că Guvernul poate stabili pentru 2019 o actualizare a indicelui, care poate rămâne la aceeași valoare cu anul anterior, cum s-a întâmplat anul acesta, dar poate și crește.
Deși în funcție de ISR sunt calculate toate ajutoarele sociale, precum cele de șomaj sau asistență socială, Executivul, în mod obișnuit, nu le majorează substanțial de la un la altul. Prin urmare, noua modalitate de calcul va conduce întotdeauna la o valoare mai mică a punctului de amendă prin comparație cu raportarea la salariul minim.
În perioada următoare, Guvernul urmează să majoreze salariul minim brut de la 1.900 lei la 2.080 de lei pentru persoanele fără studii superioare, în timp ce persoanele cu studii superioare sau cele care au o vechime de minim 15 ani vor primi lunar 2.350 de lei brut.