Administrația Obama a anunțat luni că ia în calcul să încerce să obțină dreptul de a revizui și aproba tehnologia pentru mașinile fără șofer înainte ca acestea să poată ajunge pe șosele și a îndemnat statele americane să nu fixeze reguli individuale, relatează Reuters.
Departamentul american pentru Transport a stabilit luni, în cel mai amplu comunicat de până acum privind vehiculele autonome, o serie de recomandări și le-a cerut companiilor auto să se asigure că mașinile lor automatizate sunt pregătite pentru drumurile publice, scrie News.ro.
“Dacă o mașină autonomă nu este sigură, avem autoritatea să o retragem de pe șosele. Nu vom ezita să apărăm siguranța publică americană”, a scris președintele Barack Obama în publicația Pittsburgh Post-Gazette.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Liderul de la Casa Albă le-a cerut constructorilor de mașini să “semneze o listă (cu reguli – n.r.) de siguranță, cu 15 puncte, care să arate atât Guvernului, cât și oricărui american interesat” cum funcționează.
Recomandările emise de administrație includ testarea vehiculelor, sisteme de backup în cazul unor probleme cu computerul de bord al vehiculelor autonome, dar și înregistrarea datelor și transmiterea lor părților interesate.
De asemenea, companiile ar trebui să demonstreze cum respectă vehiculele lor normele rutiere, cum se comportă în cazul unui accident, dar și după o coliziune.
Sectorul mașinilor autonome este considerat unul "fierbinte" în acest moment, atrăgând giganți auto precum Ford sau BMW, care și-au fixat ca obiectiv să treacă la producția în serie până în 2021.
Pe lângă companiile auto, și giganți ai internetului precum Google au investit în tehnologia mașinilor autonome.
Societățile s-au plâns, însă, că normele de siguranță federale și ale statelor americane îngreunează procesul.
În prezent, constructorul auto american Tesla vinde modelul S cu o funcție de pilot automat, care este pus sub semnul întrebării în privința fiabilității după un accident mortal înregistrat în luna mai, în Florida.