Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat că la mijlocul lunii aprilie va fi lansat pe o platformă Apple un permis de călătorie digital pentru rezultatele testelor COVID-19 și certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaționale, transmite Reuters.
Permisul de călătorie digital, în prezent în fază de testare, fusese planificat să fie lansat la finalul lunii martie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vicepreședintele regional al IATA pentru Africa și Orientul Mijlociu, Kamil Alawadhi, a declarat miercuri că se așteaptă la lansarea pe platforma Apple în jurul datei de 15 aprilie, și ulterior pe o platformă Android.
"Dar aplicația va avea succes numai după ce va fi adoptată de companiile aeriene, de țări și de operatorii aeroporturilor", a explicat Alawadhi. Acesta a adăugat că există un interes uriaș din partea operatorilor aerieni pentru permisul de călătorie digital.
Compania aeriană Virgin Atlantic a anunțat vineri că va testa aplicația IATA pe ruta sa de la Londra către Barbados din 16 aprilie.
Perspectivele pentru companiile aeriene s-au înrăutățit recent, comparativ cu previziunile IATA din decembrie, din cauza înăspririi restricțiilor de călătorie, dar Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni se pregătește de o redresare a călătoriilor în acest an. Vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene și turistice, care încearcă să supraviețuiască în urma restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază IATA.
Permisul IATA de călătorie va ajuta la facilitarea călătoriilor punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 și certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.
Campania de vaccinare a sporit speranțele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susține că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.