Grupul românesc E-INFRA investește în startup-ul de transport hyperloop, lansat de un antreprenor român

Grupul românesc E-INFRA investește în startup-ul de transport hyperloop, lansat de un antreprenor român
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2024

Grupul românesc E-INFRA, cu afaceri în energie, construcții și infrastructuri de telecomunicații, investește într-un startup de transport ultra-rapid de persoane, printr-un tub tip hyperloop, lansat de un antreprenor tech de origine română. 

Startup-ul americano-elvețian Swisspod, fondat de Denis Tudor (CEO) și Cyril Dénéréaz (CTO), a anunțat, joi, într-un comunicat, că a obținut o rundă de investiții pre-serie A, „pentru a construi cel mai mare centru de testare hyperloop din lume”, în statul american Colorado.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Negocieri pentru a aduce marile lanțuri Accor și InterContinental la Băile Felix CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Negocieri pentru a aduce marile lanțuri Accor și InterContinental la Băile Felix
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

La runda de investiții a participat și grupul românesc E-INFRA, format din 5 companii active în construcții, energie și infrastructuri de telecomunicații. Grupul, fondat și condus de Teofil Mureșan, spune că are o experiență de 27 de ani. Anul trecut, E-INFRA a raportat venituri de 272,3 milioane de lei și profit de 105,4 milioane de lei, cu 72 de salariați, arată StartUp Cafe

Investiția de pre-Serie A a fost susținută și de Charlie Holding - companie de servicii de dezvoltare imobiliară, alături de Polysys Industries, o firmă din Emiratele Arabe Unite, care investește și dezvoltă startup-uri tech. Și un grup de investitori individuali business angels a contribuit la finanțarea Swisspod.

De menționat că în aprilie 2024, startup-ul de transport hyperloop a lansat și o campanie de strângere de fonduri cu target de 200.000 de euro, pe platforma românească de crowdfunding Seedblink, ca parte a acestei runde pre-serie A. Și în noiembrie 2022, Swisspod anunțase o campanie de strângere de finanțări pe Seedblink, la o valoare-țintă de 1,1 milioane de euro.

Startup-ul nu dezvăluie, în comunicat, valoarea rundei de investiții, dar de regulă stadiul pre-serie A presupune finanțări de ordinul milioanelor de euro, în schimbul cărora investitorii preiau pachete minoritare de acțiuni în startup. 

În schimb, Swisspod a menționat că, împreună cu un grup de 5 centre de cercetare din Europa, a obținut anterior un grant de 3,5 milioane EUR de la Consiliul European pentru Inovare (EIC) și Secretariatul de Stat Elvețian pentru Educație, Cercetare și Inovare (SERI) , pentru proiectul Muspell, care a vizat dezvoltarea unei soluții de management termic al hyperloop-ului. De asemenea, startup-ul a mai primit și alte granturi din partea guvernului elvețian.

Bittnet bifează noi contracte semnificative pentru compania Toptech din grup CITEȘTE ȘI Bittnet bifează noi contracte semnificative pentru compania Toptech din grup

Cu capitalul obținut, startup-ul americano-elvețian vrea să finalieze cea de-a doua unitate  hyperloop situată în Colorado, SUA, un sistem pe o suprafață de 162.000 de metri pătrați, „de trei ori dimensiunea Luvru și de două ori față de terenul Casei Albe”.

Aceasta ar urma să fie „cea mai mare unitate de testare hyperloop din lume” și „singurul hub proiectat pentru misiuni hyperloop pe distanțe lungi, datorită configurației sale unice, în buclă închisă”, susține Swisspod

După ce a instalat primii 100 de metri de tuburi hyperloop în SUA, Swisspod spune că a început construcția pe următorii 100 de metri.

Ca parte a strategiei sale „de a aduce hyperloop pe piață”, Swisspod spune că „a început deja teste de tehnologie în Elveția, la prima unitate de testare hyperloop din Europa”. Recent, compania a efectuat aici, cu un model redus la scară, „o călătorie record în hyperloop, acoperind 9,6 km, echivalentul a 115,2 km pentru sistemul la scară maximă”. Facilitatea de testare este construită în parteneriat cu Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) și Haute Ecole d'Ingénierie et de Gestion du Canton de Vaud (HEIG-VD).

În 2017, Denis Tudor s-a aflat printre câștigătorii unui consurs lansat de miliardarul american Elon Musk, pentru soluții tip hyperloop. 

viewscnt
Afla mai multe despre
e-infra
hyperloop