FOTO Sancțiuni anti-Kremlin în România. Un nou eșec al ANAF, acum legat de cel mai bogat rus

FOTO Sancțiuni anti-Kremlin în România. Un nou eșec al ANAF, acum legat de cel mai bogat rus
scris 17 mar 2023

Direcția Generală Antifraudă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a suferit un nou eșec în implementarea la nivel național a sancțiunilor economice impuse de UE regimului de la Kremlin, după agresiunea militară împotriva Ucrainei, pierzând în primă instanță procesul cu o firmă românească pe care a amendat-o pentru că a transportat din Rusia, pentru un client din Republica Moldova, placaje din lemn produse de două fabrici controlate de Alexei Mordașov, considerat a fi cel mai bogat om din Federația Rusă și un apropiat al președintelui Vladimir Putin, aflat pe ″lista neagră″ a Europei, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mordașov, fondatorul și proprietarul conglomeratului Severgroup, care include printre multe altele gigantul siderurgic și minier Severstal, controlează indirect și producătorul de placaje din lemn Sveza, care operează mai multe fabrici de profil în Federația Rusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Scandal în Ucraina - Demitere și acuzații de fraudă cu banii de război CITEȘTE ȘI Scandal în Ucraina - Demitere și acuzații de fraudă cu banii de război
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Magnatul rus a fost adăugat pe lista UE cu ruși sancționați pe 28 februarie, la 4 zile după invadarea Ucrainei. Din această cauză, el a demisionat la scurt timp din board-ul concernului turistic german TUI, însă a rămas cu o deținere indirectă de aproape o treime din acțiunile acestuia.

A doua zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE a sancționării lui Mordașov, pe 1 martie 2022, firma românească de transport rutier de mărfuri Deltrans Grup&Ro SRL, controlată și condusă de Dorin Puzur, a primit și preluat două comenzi din partea unui client din Republica Moldova, pentru transporturi de mărfuri de la fabricile Sveza din localitățile ruse Manturovo și Kostroma, care au fost aduse și livrate peste Prut în aceeași lună. Pentru aceste curse, Deltrans a încasat puțin peste 9.000 de dolari.

Producătorul american de cipuri Wolfspeed intenționează să construiască o fabrică în Germania de peste 2 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Producătorul american de cipuri Wolfspeed intenționează să construiască o fabrică în Germania de peste 2 miliarde de euro

Ulterior, către sfârșitul lunii mai 2022, ANAF Antifraudă a mers în control la firma românească și i-a aplicat o amendă de 30.000 de lei, confiscându-i totodată banii încasați din transporturile de marfă din Rusia, pentru încălcarea regimului sancțiunilor internaționale, cu argumentul că Sveza este deținută de Severgrup LLC, al cărui beneficiar final este Alexei Mordașov.

Deltrans a contestat în instanță amenda și confiscarea, arătând că ″(…) nu a avut cunoștință și nici nu a avut motive să bănuiască de relația comercială dintre furnizorul de marfă și persoana împotriva căreia s-au luat măsuri restrictive (Alexei Mordașov) și, dată fiind situația de fapt, nici nu ar fi avut posibilitatea de a afla de această legătură în baza unor diligențe minime″, potrivit documentelor de la dosar.

Conturile bancare din Bulgaria vor fi convertite automat din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene CITEȘTE ȘI Conturile bancare din Bulgaria vor fi convertite automat din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene

Firma a mai explicat că ″(…) Alexei Alexandrovici Mordașov a fost inclus pe lista Anexă la Regulamentul UE nr. 2022/336 abia pe data de 28.02.2022, modificare pe care nu am identificat-o publicată pe site-ul ANAF″, punctând că ″(…) instituțiile statului nu au asigurat o informare corespunzătoare a comercianților cu privire la aceste restricții″ și că ″Anexa 1 din Regulament nu include societățile de la care petenta a preluat marfa″.

Deltrans Grup&Ro SRL a avut în 2021 un rulaj de 13,7 milioane lei și pierderi de circa 150.000 lei. Firma dispune de un număr de aproximativ 60 de tiruri.

Alexei Mordașov, la o întrevedere cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Sursă foto: kremlin.ru

Alexei Mordașov, la o întrevedere cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Sursă foto: kremlin.ru

FOTO Buzz Aldrin, care a pășit pe suprafața lunii la 19 minute după Neil Armstrong, s-a căsătorit cu o româncă CITEȘTE ȘI FOTO Buzz Aldrin, care a pășit pe suprafața lunii la 19 minute după Neil Armstrong, s-a căsătorit cu o româncă

Instanța a dat dreptate companiei românești și a anulat amenda și confiscarea, decizie pe care ANAF o poate ataca cu apel.

(…) intimata (ANAF Antifraudă – n.r.) nu a documentat suficient de temeinic posibila existență a unei legături între societățile Sveza Manturovo și Sveza Kostroma și societatea Sveza Limited Liability Company (Federația Rusă), dar în special legătura dintre această companie și compania Severgroup CJSC LLC, al cărui beneficiar final este Alexei Alexandrovici Mordașov, persoană identificată la poziția 695 din Anexa 1 a Regulamentului UE 2022/336 privind măsuri restrictive. Astfel, intimata nu a depus copie de pe documente oficiale din care să rezulte aceste legături comerciale și nici nu a arătat modul concret în care petenta (Deltrans – n.r.) ar fi putut obține informațiile necesare pentru a se conforma obligației legale.

În ceea ce privește în special legătura dintre Severgroup și Sveza Company, această legătură nu este una evidentă, link-ul pus la dispoziție de intimată nefiind util în acest sens (https://hu.linked.com), întrucât secțiunea OWNER a societății Sveza Limited nu este disponibil. De asemenea, trimiterea intimatei la motorul de căutare www.google.com ca sursă de informare nu este suficientă, ci era necesar să se indice în concret o sursă deschisă și de încredere pentru obținerea informațiilor necesare. Astfel, chiar din propriile căutări în mediul online, instanța nu a putut stabili cu certitudine, pe baza unor informații disponibile la data transportului, legătura comercială dintre cele două societăți.

În plus, nu existau motive suficient de justificate de a se face cercetări privind componența acționariatului celor două societăți, în condițiile în care Sveza Limited nu este pe lista persoanelor sancționate și nu existau bănuieli că ar pune la dispoziție fonduri unor persoane aflate pe aceste liste. În acest sens, reține instanța că statul român are obligația de a aduce la cunoștința persoanelor interesate orice informații disponibile cu privire la toate legăturile comerciale ale persoanelor aflate pe listele cu persoane sancționate, pentru a fi cât mai facilă obținerea acestor informații și conformarea la dispozițiile legale.

Însă intimata sau altă autoritate a statului român nu a întreprins astfel de demersuri, ceea ce conduce la o sarcina extrem de împovărătoare pentru petentă de a se conforma în totalitate normelor în materie. Astfel, în condițiile în care nici măcar intimata nu a reușit să dovedească în mod clar existența legăturilor comerciale invocate, pe baza unor acte oficiale sau a oferirii unor surse credibile și deschise, nu i se poate solicita petentei să realizeze acest lucru.

De asemenea, dată fiind lipsa de informare din partea statului în materie cu privire la toate legăturile comerciale pe care persoanele sancționate le au, nu i se poate solicita petentei să caute și să obțină aceste informații, în condițiile în care nu avea un motiv concret de bănuială privind o astfel de legătură între cele două societăți și Alexei Mordașov.

În acest sens, trebuie reținut pct. 20 din Orientări (Orientările UE privind implementarea sancțiunilor internaționale din 2018 – n.r.), care prevede că <identificarea informațiilor este crucială pentru a se garanta că măsurile restrictive în discuție nu au impact asupra unor persoane sau entități care nu sunt vizate, în special pentru a asista sectorul privat în implementarea unor astfel de măsuri>. În același sens este redactat de altfel și pct. 58 din Orientări. În cauză, petenta nu a avut intenția de a pune la dispoziție fonduri numitului Alexei Mordașov, și nici nu s-a dovedit că ar fi avut posibilitatea să afle că există vreun risc sub acest aspect, cu atât mai mult cu cât petenta a avut relații comerciale directe cu o societate din Republica Moldova, nicidecum cu cele două societăți din Rusia, de la care doar a ridicat marfa în vederea transportului, activitatea de transport fiind realizată în beneficiul partenerului contractual din Republica Moldova″, se arată în decizia judecătorilor.

FOTO Primul pas lansat pentru varianta ocolitoare Azuga-Bușteni CITEȘTE ȘI FOTO Primul pas lansat pentru varianta ocolitoare Azuga-Bușteni

Potrivit publicației specializate Trafic Media, războiul declanșat de Rusia în Ucraina a afectat încă din primele zile firmele românești de transport cu activități în regiune, din cauza blocajelor din vămi și a riscului de confiscare a mărfurilor.

″Pe 24 februarie, aproape totul s-a oprit și șapte camioane Deltrans care erau în Ucraina riscau să fie confiscate de ucraineni cu tot cu marfă – utilaje agricole pentru o firmă din Chișinău, alături de roți și componente pentru tractoare. Am apelat la autoritățile de la București și de la Chișinău, inclusiv la consilieri ai președintelui Maia Sandu, care vorbeau permanent cu șoferii noștri blocați în vamă, și după 10 zile camioanele au fost lăsate să plece fără să ni se confiște marfa. Mai ales că am demonstrat că acele curse începuseră înainte de 24 februarie și nu aveam de unde să știm, la încărcare, că va începe războiul. Toate camioanele noastre au ajuns în Republica Moldova la descărcare, dar alți transportatori nu au avut parte de un final atât de fericit – deși înțeleg că ulterior și ei și-au recuperat marfa confiscată de ucraineni“″, declara pe 5 mai 2022, înainte de amendă, proprietarul și administratorul Deltrans, Dorin Puzur.

Direcția Generală Antifraudă a ANAF a mai pierdut procese cu firme amendate pentru pretinsa încălcare a sancțiunilor UE anti-Rusia, după cum Profit.ro a relatat aici, aici și aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue sanctiuni rusia
cel mai bogat rus
alexei mordasov
anaf sanctiuni rusia