FAN Courier, liderul pieței locale de curierat, a primit autorizațiile pentru hub-ul din Cluj, care va fi gata în maximum un an de zile, investiția ridicându-se la 5 milioane euro.
"Investițiile de anul acesta nu vor fi la nivelul celor de anul trecut, pentru că s-a făcut o investiție foarte mare. Am primit însă autorizațiile pentru hub-ul din Cluj, după 'lupte' care au durat ceva. Acolo vom investi între 3 și 5 milioane de euro. Hub-ul, în nouă-zece luni, maximum un an poate fi dat în folosință. Avem tot ce ne trebuie pentru a construi cât mai repede", a declarat pentru News.ro Felix Pătrășcanu, fondator și managing partner FAN Courier.
La sfârșitul anului trecut, FAN Courier a finalizat construcția unui hub la Ștefănești, cu o hală de sortare cu o capacitate de 39.000 de colete pe oră.
2018 a fost anul cu cele mai mari investiții din istoria companiei, peste 27,5 de milioane de euro.
În acest an, compania a anunțat că va investi și în flota auto.
"Și anul acesta vom investi câteva milioane de euro în flota auto, niciodată nu știm cât, este în funcție de ce își dorește piața. Comerțul crește în fiecare an și noi trebuie să fim foarte atenți la lucrurile acestea. Investim și în soluții IT, dar și în oameni", a adăugat el.
Pătrășcanu a anunțat că firma vrea să achiziționeze inclusiv mașini electrice.
CITEȘTE ȘI VW Transporter T6, rechemare amplă, inclusiv în România, pentru rescrierea softului motorului. Proprietarii vor primi un card pentru alimentare gratuită cu AdBlue"Ne uităm și la mașinile electrice, unele filiale ale noastre din țară și-au cumpărat deja mașini electrice, la Timișoara, se încearcă la Iași, și noi aici la București am discutat cu niște producători europeni, însă e nevoie de infrastructură", a mai spus Pătrășcanu.
Circa 6.500 de oameni lucrează în prezent la FAN Courier, din care aproape 3.000 în București.
"Au fost niște măriri salariale anul trecut, în două tranșe, probabil și în acest an urmează alte măriri salariale. A devenit un cost destul de important", a afirmat omul de afaceri.
Întrebat cât vor fi măririle salariale, acesta a spus că este vorba de 10%.
"Trebuie să găsim soluții și venim cu lucruri noi. Trebuie să le știm obișnuințele, căci astfel vom știi cum să-i ținem aproape de noi. Este un lucru extrem de important la care ne gândim de ceva timp și cred că găsim și soluții. Trebuie să le oferi siguranță, un loc de muncă prietenos, niște șefi 'smart'. Mulți dintre ei și-au dat seama că, plecând afară, nu e neapărat ultima soluție. Cred că soluții se găsesc și în țară", a adăugat el, precizând că un angajator trebuie să țină cont și de nevoile angajaților.
Pătrășcanu estimează o creștere de peste 10% a afacerilor în acest an, de la aproximativ 145 de milioane de euro în 2018.
CITEȘTE ȘI Industria globală a robo-taxiurilor ar putea valora peste 2.000 de miliarde de dolari pe an, până în 2030"Cifra de afaceri va crește, cu siguranță, cred că peste 10%, cel puțin din primul trimestru așa reiese. Dar profiturile încep să scadă, din cauza costurilor cu forța de muncă, și costurile cu combustibilii au crescut foarte mult în ultima perioadă. Estimăm o scădere a profitului, din păcate, deși target-ul nostru a fost să menținem profitul la același nivel ca și în anii trecuți", a subliniat reprezentantul companiei.
FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Adrian Mihai, Neculai Mihai și Felix Pătrășcanu. Compania deservește cei peste 50.000 de clienți, și are o flotă auto de peste 3.900 de autovehicule.
FAN Courier este unul dintre marii contributori la bugetul de stat, cu peste 164 de milioane de euro, taxe cumulate începând din 2001.
În ultimii opt ani, curierii FAN au parcurs o distanță aproape egală cu drumul Pământ – Marte, cu peste 232 de milioane de km de drum efectuați, arată datele companiei.