Dubaiul a anunțat luni crearea unui "tribunal al Spațiului" însărcinat cu rezolvarea litigiilor comerciale legate de activitățile spațiale, în contextul în care Emiratele Arabe Unite și-au manifestat în ultimii ani ambiții puternice de a se impune printre puterile care investesc în domeniul spațial, relatează AFP.
Instanța va avea sediul la Dubai International Financial Centre (DIFC) - Courts (Tribunalele Centrului Financiar Internațional din Dubai), scrie Agerpres.
Creată în 2004 pentru a rezolva litigiile care implică investitori sau companii, DIFC Courts este o instituție guvernată de un sistem judiciar de inspirație britanică, bazat pe Common Law și în limba engleză, funcționând independent de sistemul de drept din Emiratele Arabe Unite.
"Tribunalul Spațiului este o inițiativă mondială care ar funcționa în paralel (cu activitățile spațiale), ajutând la construirea unei noi rețele de sprijin judiciar pentru a răspunde exigențelor comerciale stricte ale explorării spațiale internaționale în secolul al 21-lea", a declarat Zaki Azmi, președinte al DIFC Courts, citat într-un comunicat.
Potrivit acestuia, acordurile comerciale complexe care vor ghida de acum acestor sector "vor necesita de asemenea un sistem judiciar inovator pentru a ține pasul".
Numeroase companii străine fac deja apel la DIFC Courts pentru a arbitra litigiile lor comerciale, însă instituția nu avea încă tribunale specializate în activitățile spațiale ale firmelor private.
Dreptul Spațiului este reglementat de convenții și rezoluții internaționale, printre care Tratatul ONU privind Spațiul, intrat în vigoare în 1967. Mai multe state au semnat de asemenea acorduri bilaterale sau multilaterale pentru a oferi un cadru activităților lor spațiale.
Până recent, acest domeniu era terenul aproape exclusiv al statelor și actorilor publici, însă acum Spațiul a devenit o miză comercială care implică tot mai multe companii private.