După aproape 500 de milioane de euro investite, Ford Otosan a prezentat, la mai puțin de un an de la achiziția uzinei românești, și primul rezultat al echipei de ingineri și designeri care au lucrat pentru a aduce un nou automobil la Craiova: E-Transit Courier este primul automobil electric de serie fabricat în România care va crește producția din uzina Ford până la 272.000 de mașini anual.
România va produce nu unul, nu două, ci trei automobile electrice în Craiova, în uzina Ford, începând din 2024. Primul a fost prezentat acum, în premieră mondială, la Istanbul, acolo unde Profit.ro a fost prezent pentru a vedea pe viu mașina dezvoltată de Ford Otosan în centrul său R&D.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Automobilul dezvăluit în premieră la nivel globl este E-Transit Courier, cel mai mic model din familia Transit, care va fi însoțit și de o versiune cu motoare cu combustie și, de asemenea, de o versiune de pasageri. Motorizarea cu combustie va fi prima care va intra în producție, încă din vara acestui an, în timp ce mașina cu propulsie electrică va începe să fie produsă din 2024.
E-Transit Courier este cea mai bună veste pentru industria auto românească, pentru că vorbim despre primul automobil electric ce va fi asamblat de un producător auto pe teritoriul României. Modelul a fost anunțat de Ford odată cu anunțul privind transferul fabricii către Ford Otosan, și face parte din planul constructorului american de electrificare.
Pentru a-și duce planul la capăt, Ford Otosan, un joint-venture între Ford și Koc Holding, a demart o investiție de 490 de milioane de euro, derulată pe parcursul a trei ani. „Pentru producția Courier investiția este aproape finalizată, mai sunt foarte puține detalii de pus la punct și de instalat unele echipamente” ne-a declarat Josephine Payne, președinte Ford Otosan Craiova, care ne-a mai explicat că, după ce fabrica a produs în premieră aprope 200.000 de vehicule, anul trecut, odată cu intrarea în producție a noilor modele va putea să-și atingă ținta de 272.000 de vehicule produse anual.
CITEȘTE ȘI FOTO Contract semnat la unul dintre cele mai mari pasaje din Capitală. Cât vor dura lucrărilePentru a explica poziția în gama Ford Pro a noului model E-Transit Courier, trebuie să spunem că acesta este caroseria de marfă a familiei Courier, cealaltă variantă, de pasageri, fiind și ea programată să fie produsă simultan la Craiova.
Principalele caracteristici anunțate de reprezentanții Ford sunt cele legate de performanțele bateriei - care nu acoperă deocamdată întreaga gamă de specificații, dar permit să ne facem o idee despre ce va aduce nou mașina pe segmentul de vehicule comerciale – și cele legate de platforma tehnică, inclusiv cele referitoare la capacități de încărcare.
În ceea ce privește designul acestui nou model, unul care modifică semnificativ aspectul lui Transit Courier, inclusiv a versiunii electrice, avem o adevărtă revoluție, cu o formă „boxy”, specifică LCV-urilor, Courier dar și cu o parte frontală extrem de plată, robustă, care amintește de silueta pick-up-urilor Ford și care include blocuri optice cu un design unic în industria auto.
CITEȘTE ȘI FOTO Primele Renault 5 ies camuflate pe șoseleDacă analizăm ceea ce se află sub caroserie, avem o platformă care a pornit, în procesul de dezvoltare, de la ceea ce există în acest moment la Puma, adică platforma B globală a Ford. „Am actualizat această platformă și am adaptat-o pentru noul model, dar am păstrat tot ceea ce era bun”, a declarat pentru Profit.ro Jon Buttress, Chief Programme Engineer al Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei, care a coordonat exact acest detaliu tehnic al mașinii.
„Varianta electrică a fost dezvoltată simultan pentru Puma și pentru Courier, vor avea multe specificații comune”. Printre modificările făcute de ingineri se numără și inovația la nivelul suspensiilor spate, care au fost rearanjate astfel încât să creeze mai mult spațiu de încărcare. Ca urmare a acestei reorientări brațelor către spate, noul Courier va putea încărca doi europaleți, o premieră pentru un vehicul de clasă B.
De altfel, comparativ cu modelul Courier care este produs de aproximativ șapte ani în Turcia de Ford Otosan, mașina ce va fi produsă la Craiova câștigă foarte mult la lungime și la fel de mult la spațiul de încărcare.
CITEȘTE ȘI FOTO Pași înainte pentru finalizarea investiției din Prelungirea GhenceaSpecificațiile anunțate de Ford sunt lungime – 4,33 metri, lățime - 1,79 metri, înălțime - 1,82 metri, ampatament – 2,69 metri, cu 1,80 metri lungime a spațiului de încărcare și 1,56 metri lungime la nivelul centurilor, o lățime a compartimentului de marfă de 1,53 metri și o lățime îmbunătățită de 1,22 metri între suporții suspensiilor în același compartiment. Cu ajutorul unei deschizături în spătarului scaunului pasgerului, pot fi încărcate obiecte lungi de până la 3 metri.
Pentru capacitatea de încărcare, câștigul față de generația veche este de 118 kg, în timp ce pentru volum, mașina are un plus de 0,6 metri cubi. Versiunea electrică va avea o capacitate de încărcare de 700 kg, iar cea cu combustie 678 kg, cu o capacitate de tractare de 750 pentru electric, 1.100 kg pentru diesel și 1000 kg pentru benzină.
Start al producției în 2023
Ceea ce este cel mai important pentru companiile și potențialii clienți este faptul că Ford va deschide comenzile pe parcursul verii acestui an, la o dată ce va fi anunțată, pentru motorizările cu benzină și diesel. În trimestrul al treilea va începe și producția, iar livrările către clienți sunt deja programate pentru trimestrul al patrulea al acestui an. Un an mai târziu, pe un calendar similar, va începe producția versiunii electrice E-Transit Courier.
CITEȘTE ȘI FOTO Uzina Dacia din Mioveni a produs Jogger nr. 100.000, înainte de mutarea lui în MarocPentru Ford este extrem de important acest model, deoarece ridică la trei numărul vehiculelor comerciale electrificate, o premieră pentru Europa, unde în segmentul cel mai mic încă nu au fost lansate versiuni electrice. Practic, după E-Transit și E-Transit Custom, Courier completează gama cu un automobil care acoperă exact granița dintre clasele B și C.
„E-Transit Courier face pași importanți în segmentul din care face parte și propune performanță EV fără compromisuri, o capacitate de încărcare mai mare și suport digital cu o conectivitate de top. Poziția de lider de piață a diviziei Ford Pro, menținută pe o perioadă îndelungată, ne oferă o perspectivă de neegalat asupra nevoilor clienților și înseamnă că îi putem ajuta să obțină o productivitate mare de la autoutilitarele lor de dimensiuni compacte, cu o mai bună conectivitate și o capacitate de încărcare mai mare ca niciodată”, a declarat Hans Schep, director general Ford Pro, Europa.
Motorizări electrice, pe benzină și diesel
Pentru Transit Courier, motorizările cu benzină vor fi cele cunoscute de pe Puma, de 1.0 litri, cu puteri de 100 și 125 CP, alături de motorul diesel de 1.5 litri, de 100 CP.
Fără să ofere detalii deocamdată despre bateria pe care o va instala pe E-Transit Courier, Ford a explicat că celulele vor fi cumpărate nu de la LG, cu care Ford Otosan a semnat deja un contract, ci de la SK On, din Ungaria. Datele comunicate, respectiv un timp de încărcare cu chargerul de 11 kW de 5,7 ore, ne sugerează o baterie de 62,7 kWh, care ar putea asigura o autonomie de peste 320 km, suficientă pentru un vehicul de livrare preponderent urbană. La stații de putere, mașina va putea fi încărcată cu până la 100 kW, respectiv de la 10% la 80% în 35 de minute. În plus, Ford oferă clienților acces gratuit timp de un an la cele 500.000 de puncte de încărcare ale rețelei Blue Oval construită de companie.
CITEȘTE ȘI FOTO Avans important pentru un tronson al Autostrăzii Ford. Finalizare înainte de termenMotorul anunțat este unul de 100 kW, iar tehnologia utilizată este de tip One-Pedal, adică permite frânarea doar prin simpla ridicare a piciorului de pe pedala de accelerație. Ford a anunțat și asistența oferită de aplicația proprie, care va permite controlul încărcării, inclusiv prin programare intervalului de încărcare în funcție de tariful energiei. Șoferul va putea să aleagă între cele trei moduri de condus, pentru a optimiza consumul în funcție de necesități: Normal, Eco (crește autonomia prin reducerea răspunsului accelerației) și Slippery (influențează răspunsul accelerației și modifică direcția pentru un control sporit pe gheață). Să mai precizăm că vitez maximă a mașinii va fi de 145 km/h.
CITEȘTE ȘI Dacia Spring, depășit doar de Tesla Model Y în Franța. Sandero, locul trei în luna martie pe cea mai mare piață a mărciiNoul Transit Courier și versiunea electrică vin și cu o serie de inovații practice, care au fost dezvoltate și implementate în marea lor majoritate după consultarea clienților. Schimbătorul de viteze amplasat pe coloana volanului, butonul Start/Stop, frâna electrică, dar și o serie de detalii precum suportul pentru laptop, display-ul opțional de 12 inci (standdard de 8 inci), au fost create pentru a crește productivitatea celor care utilizează mașina.
Ford susține că sistemele de asistență standard și cele opționale stabilesc un nou standard în clasă, și amintim de sistemul Cruise Control Adaptiv cu Stop & Go, Blind Spot Information System cu Cross Traffic Alert, Intersection Assist și Reverse Brake Assist. Standard, mașina va fi echipată cu pornire fără cheie, cameră de marșarier, senzori de parcare față-spate.
O îmbunătățire radicală ne-a fost comunicată și pentru sistemele de protecție la furt, un subiect sensibil pe care utilizatorii de vehicule comerciale l-au reclamat. Din acest motiv, noul Courier va avea încuietori secundare, blocare automată a ușii glisante, dar și alte soluții care cresc gradul de protecție la furt.