Coreea de Sud anunță că plănuiește să ajungă pe Marte până în 2045 și inaugurează prima sa agenție spațială

Coreea de Sud anunță că plănuiește să ajungă pe Marte până în 2045 și inaugurează prima sa agenție spațială
scris 30 mai 2024

Coreea de Sud plănuiește să ajungă pe Marte până în 2045 și să investească până atunci 100 de trilioane de woni (72,6 miliarde de dolari) în explorarea spațială, a spus președintele Yoon Suk Yeol cu prilejul lansării primei agenții spațiale din această țară, informează Reuters.

Administrația Aerospațială din Coreea (KASA) va dirija ''economia spațială'' a țării, în cadrul căreia sute de afaceri și companii vor lucra pentru a propulsa Coreea de Sud printre primele cinci puteri spațiale ale lumii, a spus Yoon.

Urmărește-ne și pe Google News
HARTĂ Start la alternativa DN1 CITEȘTE ȘI HARTĂ Start la alternativa DN1

''KASA va inaugura o nouă eră spațială formând experți și, în același timp, sprijinind ecosistemul industriei aerospațiale prin susținerea unei cercetări și dezvoltări provocatoare și inovatoare'', a spus Yoon. Primul modul lunar al țării est planificat pentru 2032, scrie Agerpres.

Coreea de Sud a devenit cea de-a șaptea țară care deține un lansator spațial autohton, precum și tehnologie pentru dezvoltarea sateliților odată cu lansarea rachetei Nuri, în luna mai anul trecut, care a plasat un satelit comercial pe orbită.

Agenția are drept obiectiv eficientizarea funcțiilor politice și de dezvoltare repartizate între diferite ministere din guvern și de a aduce sub administrația sa institutul de cercetare aerospațială, care a dezvoltat racheta Nuri, precum și vehiculele spațiale anterioare.

Coreea de Sud plănuiește cel puțin alte trei lansări spațiale până în 2027 și are planuri de lansare a unor sateliți militari.

Anunțul lui Yoon scoate în evidență eforturile susținute pe care statele asiatice le investesc în programe spațiale din rațiuni practice, cum ar fi perfecționarea tehnologiei rachetelor, dar și pentru consolidarea mândriei naționale.

Luni, Coreea de Nord a lansat o rachetă, dar a eșuat să plaseze pe orbită un al doilea satelit militar spion, din cauza defectării motorului. Un expert a etichetat încercarea drept ''un pas uriaș'' în cursa pentru spațiu a acestei țări vizate de numeroase sancțiuni internaționale.

Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite au condamnat lansarea Coreii de Nord întrucât violează rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU care îi interzice dezvoltarea de tehnologie pentru rachete balistice.

Programul spațial al Chinei a dezvoltat rachete grele precum Long March 5, stația spațială Tiangong, misiuni lunare fără echipaj uman și roverul Zhurong, care a ajuns pe Marte în 2021.

În ianuarie, Japonia a devenit cea de-a cincea țară care a plasat un modul pe Lună. Anul trecut, India a devenit cea de-a patra națiune care a aselenizat, după ce Rusia a ratat o încercate în aceeași lună.

Japonia plănuiește de asemenea să trimită un rover pe Marte.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de sud
marte