Mai multe teme disputate de partidele care formează coaliția de guvernare din Germania, ce va conduce țara în perioada următoare, au fost axate pe industria auto, care reprezintă un puternic impact în economia țării, dar și în cea europeană. Interdicția motoarelor cu combustie în 2035 și subvențiile pentru mașinile electrice au fost tranșate prin noul acord al coaliției.
Germania va susține în continuare electrificarea industriei auto, ca principal pilon de dezvoltare economică, și nu va mai promova anularea deciziei UE de interdicție a motoarelor cu combustie în 2035.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Acesta este rezultatul negocierilor dintre partidele care formează coaliția de guvernare, cu efect direct în privința strategiilor companiilor auto din Germania, dar și pentru restul Europei, care depinde într-o mare măsură de cea mai mare piață auto din UE și, în același timp, de statutul de cel mai mare producător de automobile din Europa.
România, de exemplu, exportă în Germania automobile, dar exporturile de componente către uzinele VW, BMW sau Mercedes depășesc cu mult în valoare mașinile, ridicându-se la peste 3 miliarde euro componentele, peste 2 miliarde cablaje auto plus și alte miliarde de euro anvelope și alte piese auto.
Schimbarea de poziționare față de trecerea la propulsia electrică este importantă și din perspectiva intervențiilor anterioare ale Germaniei, prin guvernul Scholz, prin care au reușit să obțină o derogare în legislația care interzice vânzarea de mașini cu motoare cu combustie după 2035. Termenul de „mașini cu neutralitate de CO2” a deschis posibilitatea utilizării de combustibili sintetici în motoarele actuale cu benzină sau diesel.

Partidele germane au convenit în același timp că nu vor introduce o cotă de mașini electrice, așa cum a făcut, de exemplu Marea Britanie, deși au existat presiuni din partea unor politicieni pentru acest lucru.
În același timp, un sistem de subvenție la cumpărarea de mașini electrice nu va fi introduse pentru persoanele fizice, acesta nefiind menționat în acordul politic, fiind preferate alte măsuri, mai puțin costisitoare pentru buget.
Vor fi subvenționate doar achizițiile făcute de companii și una dintre deciziile introduse în acordul coaliției se referă la creșterea prețului maxim pentru care vor fi acordate stimulente fiscale, la 100.000 de euro, față de 60.000 de euro cât era până acum.
De asemenea, mașinile electrice vor beneficia de un sistem avantajos de amortizare a valorii în contabilitate.

În plus, vehiculele electrice vor fi scutite de taxe până în 2035, când ele vor deveni, practic, obligatorii. Pentru cetățenii cu venituri mici și medii va fi creat un program de ajutor pentru mobilitatea ecologică, fără să fie precizată explicit propulsia electrică.
Acest detaliu este cu atât mai important cu cât este acordată atenție propulsiilor PHEV și EV cu range extender, ceea ce arată că influența industriei auto a fost importantă în negocieri.
Se vorbește de asemenea despre finanțarea și sprijinirea expansiunii rețelelor de încărcare a bateriilor, pentru autoturisme și pentru camioane, despre scutirea de taxe a camioanelor electrice și despre crearea unei infrastructuri pentru încărcarea cu hidrogen.
Partidele nu au ajuns la un consens pentru introducerea unui program de leasing social pentru mașini electrice, așa cum se derulează în Franța.