Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Prețurile polițelor RCA ar putea crește, după ce decontarea directă va fi obligatorie

Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Prețurile polițelor RCA ar putea crește, după ce decontarea directă va fi obligatorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2021

Prețurile polițelor RCA ar putea crește, după ce decontarea directă va fi obligatorie, a declarat miercuri președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministerul Finanțelor a publicat săptămâna trecută pe site-ul său proiectul de ordonanță de urgență ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA. Serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Consumatorii casnici vor plăti electricitatea consumată în luna ianuarie la preț de serviciu universal CITEȘTE ȘI Consumatorii casnici vor plăti electricitatea consumată în luna ianuarie la preț de serviciu universal

Consiliul Concurenței precizează că va lucra în continuare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și cu Ministerul Finanțelor la finalizarea acestei ordonanțe.

"Necazul la RCA e că nu decid eu pentru mine, ci decid pentru un terț. Și atunci evident că nu mă mai nteresează calitatea, în momentul ăla mă uit numai la preț. Adică e ca și cum aș cumpăra pentru tine asigurare, o plătesc din banii mei și o folosești tu. Oricât țin la tine, nu cred că m-aș duce la cel mai scump produs. Compensarea directă transformă RCA într-un fel de CASCO, asta și noi am propus-o, la precedenta criza a RCA, în 2016. ASF a venit cu acest proiect, îl analizăm și noi, o să discutăm cu dânșii. Dubiul cel mai mare vine din posibila creștere a prețurilor, pentru că știm că în acest moment decontarea directă există în legislație, este permisă din 2016, are un succes moderat, pentru că este nouă, dar sunt doar câteva procente din cei care au RCA. Ar avea avantajul că îi schimbă pe consumatori din logica 'Eu vreau un produs foarte ieftin, pentru că este pentru alții'. Consumatorul o să fie mai atent. Contează că e ieftin, dar și să aibă o rețea bună de service-uri, să se facă reparațiile prompt", a spus Chirițoiu.

Acesta precizează că îngrijorarea sa este legată de creșterea prețului.

"Decontarea directă are un sens, pentru că echilibrează cumva piața. Mi-e frică însă de creșterea de preț, pentru că ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe chiar și când nu sunt obligatorii. Cred că sunt mai scumpe pentru că, dacă te lovește cineva, trebuie să plătească asigurătorul lui, iar eu, ca asigurător, scot bani din buzunaurl meu, fac reparația și apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu știu sigur dacă acela îmi dă bani. Problemele de neplată sau reclamațiile împotriva celor mari au fost din partea service-urilor, care au spus 'noi am făcut reparațiile, dar ăștia nu mă plătesc'. Firmele de asigurări între ele nu aveau așa multe compensații, dar vor fi mai multe. Orice accident devine un regres", a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Soluția sa este se creeze un mecanism prin care să dăm încredere firmelor de asigurare că-și vor recupera banii unii de la alții.

"Mă gândesc că dacă am face ca aceste mecanisme să meargă bine, atunci companiile nu vor mai vedea produsul atât de riscant și diferența dintre ofertele actuale și cele cu decontare directă se va îngusta, mă gândesc că am putea face să nu existe o creștere așa mare de preț, pentru că vrem să ținem prețurile RCA cât de jos se poate, nu vrem să crească povara la consumatori", a subliniat Chirițoiu.

Acesta a vorbit și de investigațiile pe care autoritatea de concurență le va finaliza în acest an.

"Din punct de vedere al investigațiilor, ne așteptăm să terminăm investigații pe zona de produse alimentare, avem o investigație pe modul cum se comercializează ouăle, o altă investigație pe piața pharma, în care suspectăm un boicot al producătorilor de imunoglobuline, de asemenea vom finaliza investigații pe energie, legat de comportamentul Hidroelectrica și o investigatie privind branșarea la rețeaua de gaze a E.ON, care e unul din cei doi mari operatori care gestionează rețele de distribuție a gazelor. De asemenea, avem o investigație privind asigurările de aviație, în care investigăm posibile înțelegeri anticoncurențiale între companii care vând asigurări de aviație", a precizat președintele autorității de concurență.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirițoiu
consiliul concurenței
rca